2021-06-08 2041 瀏覽
係西洋菜南街這邊逛,順便附近食埋晚餐,上網一search 發現這間天下糧倉牛肉火鍋專門店有個叫‘究極和牛放題’,見價錢幾抵上去試試坐低後,我哋order左潮汕牛骨湯,先試一下湯底味,個feel同牛腩粉麵好似牛肉有8種選擇:SRF黑毛和牛、封門柳、安格斯牛肩胛、Prime牛板腱、金錢展、一級肥牛、牛脷片、鮮牛肉SRF黑毛和牛:牛油香最豐富,入口即化封門柳:牛橫隔膜肌肉,很罕有,肉味很重,很濃安格斯牛肩胛:少少爽,又有啲淋,口感很好Prime牛板腱:牛味濃,而且淋金錢展:牛味濃,而肉質爽一級肥牛:火鍋最佳配搭,油香和肉味比例完美,兩樣味道恰到好處牛脷片:薄片,牛味濃,而肉質爽鮮牛肉:沙爹牛d牛肉feel,淋滑另外每款牛上面都放有label分辨,值得一讚飲品任飲,而且仲有雪糕任食做甜品原來walk in好多時都冇位,好在我哋早去,所以建議如果想去食嘅話最好先book位

SRF黑毛和牛:牛油香最豐富,入口即化

封門柳:牛橫隔膜肌肉,很罕有,肉味很重,很濃

安格斯牛肩胛:少少爽,又有啲淋,口感很好

Prime牛板腱:牛味濃,而且淋

金錢展:牛味濃,而肉質爽

牛脷片:薄片,牛味濃,而肉質爽

鮮牛肉:沙爹牛d牛肉feel,淋滑

另外每款牛上面都放有label分辨,值得一讚

飲品任飲,而且仲有雪糕任食做甜品

潮汕牛骨湯
究極和牛放題