來到食肆林立的旺角同朋友食飯,頭痕食乜之際行到創興附近,發現有一間落地玻璃貫穿兩層,樓底特別高嘅餐廳,立即吸引左我同朋友嘅注意。入到去感覺好似去左台灣嘅文青cafe,整體裝修同色調都好一致,俾人感覺好治癒🤣。有別於香港一般嘅餐廳,間餐廳面積真係好大,有兩層,完全無壓迫感👍🏻!廚房係開放式嘅,老闆似係來自台灣嘅一對夫婦,加上員工全部都講台灣腔普通話,非常熱情地招呼我地,感覺好似穿越左去台灣🤪。餐牌係好清晰分左幾頁紙,餐廳主打西式三文治同Risotto,而飲品就包括咖啡(門口位有專業cafe嘅設備),選擇、soft drink、花茶系列、鮮奶同朱古力,選擇真係好多!我同朋友唔係好揀到食乜好,有個職員好親切咁即刻介紹我地可以嘗試餐廳主打嘅Risotto套餐,非常友善😝,包括左沙拉同餐包,仲有主打daily smoothies,簡單又快捷!不過我地就無另外叫野飲,如果想飲水就要自己出去添飲啦🤓。✨桔梗沙拉沙拉同麵包都係隨套餐配嘅雙人份,沙拉有酸酸甜甜嘅醬,幾提味,特別之處係加左花生粒同粟米粒,咬起上黎口感幾特別。不過有啲偏酸,我同朋友都覺得開胃沙拉黎講係完全接收到,食完即刻胃口大開😉✨無花果奶

✨桔梗沙拉
桔梗沙拉

✨無花果奶油/香橙白蘭地起司抹醬麵包
啲麵包好爽脆,烤色同溫度都似乎剛剛好,不過食嗰陣要小心d碎可能會跌到周圍都係。配合餐廳特製嘅無花果奶油醬同香橙白蘭地起司醬,感覺好新鮮,我同朋友一致覺得香橙白蘭地起司醬最特別,唔會太甜喧賓奪主,反而配合麵包帶出左另一個層次嘅口感!😝
香橙白蘭地起司抹醬麵包

✨剁椒牛肉Risotto/ 台灣眷村好味道
黎到重頭戲Risotto,由於朋友唔係好食到辣,見到佢有剁椒同花椒豆瓣醬有d驚會辣,結果食落口完全唔會辣,反而因為結合左唔同嘅配料,令個飯嘅口感變到更豐富!食完幾啖,再督穿個流心溫泉蛋撈埋d飯到,飯的味道再有變化!正啊!
值得一提,個剁椒燉牛肉入口即化,勁入味,鬆化得黎唔會韌,完全停唔到口!😍

✨海底世界Risotto/海龍王真的來了
呢個Risotto有兩隻龍蝦仔,同朋友share一流唔洗爭~配合奶油同干貝感覺相比牛肉會fresh啲。個龍蝦處理得幾好,肉質都幾鮮嫩,不過對於食肉獸嘅我黎講唔夠喉,貪心想要再大隻啲xd 佢仲有加貓魚同羅勒堅果醬,鍾意食海鮮嘅朋友唔可以錯過!😋

Dinner

✨雙人份每日昔昔/莓果堅果smoothies
個日甜品係莓果堅果smoothies,入面有超多餡,堅果碎同餅乾加埋同冰沙感覺嘅smoothies咬落口,口感幾surprise!整體而言呢間餐廳係細節同配料位真係做得好好!👏🏻👏🏻
莓果堅果smoothies
2019-06-10