2020-09-20 68 瀏覽
Ocio kitchen 係旺角鬧市中難得CP值高嘅黃店間舖頭係廣華醫院後面一條街,穿過一對攤檔就會到,位置尚算方便不過真係好多客,成晚幾乎full booking&full house,如果要來記得要訂位,同埋準時到,唔係就會阻到下一枱客講返食物,分量真係好足,我哋四個人叫咗四個main course一個甜品,已經好飽,如果有女仔嚟食其實叫三個main course可能已經夠Main course 1:黑松露軟殼蟹意大利飯 $138軟殼蟹炸得外脆內軟,黑松露喺個意大利飯裏頭個味都好出,成個飯好creamy 但又唔會煮到啲飯爛晒,不過如果淨係一個人食晒成碟就會有啲膩,share with friends 就ok Main course 2: 鮮茄羅勒大蝦海鮮意粉 $108蕃茄汁應該落咗少少紅椒青椒,個味好清新,海鮮料都幾豐富,有蝦、魷魚,都唔係唔好食不過就比較普通冇咁突出(如果同其他main course相比),介乎喺可以試但係你有better optionMain course 3:美國安格斯西冷 $168西冷煎得啱啱好,肉味都好重,平時唔係食開牛扒,不過都覺得好好食,薯條係中間有薯
Ocio kitchen 係旺角鬧市中難得CP值高嘅黃店

Main course 1:
黑松露軟殼蟹意大利飯 $138

Main course 2:
鮮茄羅勒大蝦海鮮意粉 $108

Main course 3:
美國安格斯西冷 $168
西冷煎得啱啱好,肉味都好重,平時唔係食開牛扒,不過都覺得好好食,薯條係中間有薯蓉嗰隻,配牛扒幾夾

Main course 4:
安格斯牛柳配芝士焗龍蝦 $178
呢個牛柳比之前嘅西冷更加好食,更加厚肉,更加多肉汁,龍蝦都幾好食,不過四個人分,其實唔係試得好清楚,不過以咁嘅價錢又有牛柳又有半邊龍蝦都算係咁

Dessert:
抹茶紅豆雪山熱香餅 $79
呢個甜品好高分,個鐵盆嚟到嘅時候係好熱佢上面好凍嘅抹茶雪糕,有冰火交融的感覺,一啖將雪糕紅豆pancake抹茶醬一次過放落口,真係幾正

不過呢間舖頭都有唔好嘅地方,
首先跟餐嘅餐湯,我哋嗰日係飲忌廉粟米湯,不過個湯完全冇粟米味,剩係得少少粟米係一碗用麵粉開出嚟嘅湯,可以唔飲
另外,even book咗枱都有機會要喺門口等,因為佢booking同booking之間係無縫接軌,所以有機會上一枱客遲到或者食得慢,咁你就要等吓

不過都瑕不掩瑜,係一間好高質嘅黃店,如果去開旺角唔知有咩西餐Cafe想食,可以試吓呢間Ocio Kitchen
安格斯牛柳配芝士焗龍蝦
鮮茄羅勒大蝦海鮮意粉