終於來到星期天,星期一至五辛苦工作一輪之後,到假日當然想抖吓享受吓啦!正所謂辛苦搵來自在食嘛,美食當前就算排隊等都要食啊!一坐底,職員為我們準備了一碟中華沙律(每人一碟)前菜。服務很貼心每人一碗中華沙律,份量都唔少㗎。這碟中華沙律上面加了點芝麻,特別香口,汁亦不會太多,份量剛剛好。這碗味噌湯簡直不得了啊!因為,我除了食到海苔之外,還食到豆腐粒,蘿蔔和肉粒!證明係真材實料既味噌湯,而不是用粉開出來的。用心去做出餸菜,顧客一定能夠感受到。這碗味噌湯,我飲完之後沒有一點口渴的感覺(證明,應該無落味精)四重火山盛丼哈哈,哩個名都改得好有意思「四重」顧名思義就係有四款餸啦(拖羅蓉,三文魚籽,鮮松葉蟹肉和加拿大海膽)!真係堆到好似座火山咁高啊!拖羅蓉-口感新鮮嫩滑,因為mix埋其他材料,所以食落口唔單止拖羅魚的味道。之前都未食過mixing 既拖羅魚菜式。三文魚籽-嘩!好多粒啊!每一夥三文魚籽都大大粒㗎,好新鮮松葉蟹肉-鮮味十足,食既時候mix埋旁邊的海膽配小量白飯,味道更突出。海膽-鮮甜味這款海膽味道不太濃郁,但是份量十足!P.S. 每碗丼都會附送兩塊紫,客人可以把菜料陪紫菜一起食,食出另一番味
正所謂辛苦搵來自在食嘛,美食當前就算排隊等都要食啊!
每人一碗中華沙律,份量都唔少㗎。
四重火山盛丼
哈哈,哩個名都改得好有意思
四重火山盛丼
三文魚籽-嘩!好多粒啊!每一夥三文魚籽都大大粒㗎,好新鮮
海膽-鮮甜味
這款海膽味道不太濃郁,但是份量十足!
P.S. 每碗丼都會附送兩塊紫,客人可以把菜料陪紫菜一起食,食出另一番味道。
三色海膽盛丼(海膽種類來自北海道,韓國和加拿大)。
三色海膽盛丼
海膽上細細隻既蛋黃,我懷疑係鵪鶉蛋嚟既!(第一次食生既鵪鶉蛋)。
三款海膽既味道都各有千秋,而我自已比較鐘意食比較濃味既亦即係韓國果款海膽。
推介食法:用紫菜包住海膽和飯一起食,更能帶出海膽鮮味,減低飽濟既感覺。
兩包四洲紫菜都係wasabi 味,不知道店鋪有沒有原味既紫菜供客人選擇呢?如果有就更貼心喇!😍👍👏
2016-12-18
三色海膽盛丼