日式牛丼一直喺香港人喜歡嘅美食之一,係日本既牛丼專門店開到成行成市。而日本燒牛丼元祖東京チカラめし都決定嚟香港分一杯羹,係旺角呢個美食集中地開佢地既首間分店。東京チカラめし旺角分店地點就腳就喺正旺角新潮流商場The Forest 下面。大大間配合落地玻璃好搶眼,經過一定唔會俾佢吸引住。.日本燒牛丼專門店嘅賣點一向都係平快靚正。呢一間東京元祖店選擇比想像中多,唔單止有最基本嘅牛肉飯,仲有豚肉、吉列豬扒、鐵板雜菜、甚至咖喱飯選擇。傳統牛肉都有兩款口味,有最常見嘅燒牛肉,同埋較清淡嘅鹽味。.重量燒牛肉飯 💲78 (溫泉蛋💲15)⭐️3.8/5燒牛肉飯都提供三個份量選擇,包括基本、大版同埋我叫呢一個重量級嘅燒牛肉版本,乜嘢胃口既食客嚟到都有選擇。貪心所以一嚟就嗌個重量級,用左平日鰻魚飯果一種尺寸嘅飯盒,除咗份量大咗之外好似仲多咗啲子薑送飯。呢度嘅牛肉飯標榜即叫即燒,熱辣辣牛肉配醬汁味幾濃。我加多左隻溫泉蛋,同牛肉飯嘅醬汁撈埋一齊食係絕配。.鹽燒牛肉丼配餃子三隻💲58⭐️3.6/5鹽味嘅牛肉飯無論係賣相同埋味道都比醬汁版清淡,鹹鹹地比較食得出牛肉嘅味道。雖然味道都唔錯但係我比較喜歡傳統嘅燒汁版本。跟
重量燒牛肉飯 💲78 (溫泉蛋💲15)
⭐️3.8/5
鹽燒牛肉丼配餃子三隻💲58
⭐️3.6/5
鹽味嘅牛肉飯無論係賣相同埋味道都比醬汁版清淡,鹹鹹地比較食得出牛肉嘅味道。雖然味道都唔錯但係我比較喜歡傳統嘅燒汁版本。跟餐可以加配小食,呢個價錢連埋三隻日式餃子幾抵食。
唐揚炸雞三件 💲15
⭐️3.8/5
叫多份炸雞小食絕對係貪佢嘅性價比,平均$5一粒熱辣香脆性價比滿分。味道就係想像中咁樣,無伏四平八穩不過不失。
可口可樂 💲12
總結:無論裝修同埋食物出品都食到日本正宗燒牛丼嘅味道。叫咗咁多嘢,有個小食飲品仲叫埋加大版嘅牛肉飯人均都係90。我自己就覺得性價比唔差,如果偶爾掛住日本嘅牛肉飯,會係回頭嘅餐廳名單之內。
不專業食評
餃子