餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

喜歡辣(雖然唔受得),更喜歡酸,所以酸菜魚都算久唔久會翻食之作。主打四川麻辣同酸菜魚既餐廳越開越多,上網搵吃既時間見到大家對呢間811餐廳評價好高,決定約埋嗜辣既朋友仔逛完街去試下個酸菜魚。.捌壹壹係正旺角麥花臣場館隔離,地點方便。餐廳招牌係麻辣酸菜魚,每檯必點。周末下午茶時間去到,餐廳依然差唔多有9成滿,生意非常好。.必食冷鍋酸菜魚 (BB辣) 💲188⭐️3.9/5熱既酸菜魚經常食,但係冷鍋版本第一次接觸。見寫住係呢間餐廳招牌貨必試,貪新鮮既我無理由唔試一次。雖然話係冷鍋,但其實湯底係室溫微微偏凍,唔係凍到出水個種。辣度可以隨意選擇,甚至可以叫走辣。為左腸胃好,叫左微辣版本。BB辣版本辣度輕微,如果食得辣既朋友我覺我可以由中辣開始試起。講番個冷鍋酸菜魚,魚片香滑無骨,點正常版魚既份量已經非常的多,全鍋有8-9成都係魚片。如果會叫下其他小菜既朋友,我覺得呢份3-4位用都係足夠有餘,兩個人今次食唔哂。而其他配料例如酸菜、大白菜同冬粉比例上相對偏少。最美中不足係我最愛既冬粉真係唔多夠喉同口感上偏硬。.皇牌口水雞 (例) 💲78⭐️3.8/5試左兩個小食,口水雞寫住係佢地皇牌。一樣揀左BB辣但
必食冷鍋酸菜魚 (BB辣) 💲188
⭐️3.9/5
皇牌口水雞 (例) 💲78
⭐️3.8/5
試左兩個小食,口水雞寫住係佢地皇牌。一樣揀左BB辣但呢份辣度明顯地高過冷鍋酸菜魚少少,應該係因為上面既辣油。份量都係一樣幾多,雞身嫩滑都值得一試。
尖椒皮蛋 💲38
⭐️3.6/5
尖椒皮蛋既皮蛋大大隻,尖椒味濃幾野味。
黑糖糍粑 (小) 💲30
⭐️4/5
呢款係我去食川菜必點叫小食,糯米做既糍粑軟糯煙韌有咬口。脆口糍粑配上香甜嘅糖漿,真係忍唔住食完一條又一條。
總結:餐廳地點便捷,食左咁大盤酸菜魚、小菜、小食加飲品都人均都係剛好二百。價錢唔貴性價比高,有空可以再encore系列。
不專業食評nei.foodie
必食冷鍋酸菜魚
皇牌口水雞 (例)
尖椒皮蛋
必食冷鍋酸菜魚
皇牌口水雞 (例)
尖椒皮蛋
  • 黑糖糍粑