2019-07-08 238 瀏覽
早前行經旺角,見到呢間新開落地大玻璃既Café,心中已經一早Bookmark,要揾日嚟試試。今日終於有時間,就一於嚟試試佢。Café面積好大,仲分咗上下兩層。上層燈光偏暗,幾有Feel,好啱喺到傾吓密計,而且仲有得篤波。我地坐咗喺下層,近玻璃位置。呢到喺行自助式。喺揀好食乜後,自己出去點餐,之後店員比個電動提示器,提示器震動時,自己行去廚房果邊拎餐。店員仲提醒,食完嘢後,要自行將清理枱面。除外,拎餐具、斟水,自己去呢到就會揾到。我點咗兩款燉飯,分別喺「水上芭蕾舞 干貝繞圈圈」同埋「剁椒牛肉 眷村好味道」,仲加錢升級咗做套餐。等咗大約十分鐘左右,前菜就準備好。有沙律、法包、雜莓果昔。食物賣相相當精緻,用嚟打卡影相一流!我都忍唔住影咗好多張相,先得捨開餐。呢杯迷你果昔唔單睇得,仲好好味添。果昔上面鋪上堅果、朱古力粒,食之前攪伴一吓,令口感好豐富。果昔底層仲有朱古力醬,入口有兩種味道,勁好味。另外,仲有沙律、法包。法包仲提供咗三款醬汁,分別喺無花果醬、白蘭地芝士醬、無花果奶油。前菜份量其實都唔少,食完都半飽架。食完前菜,啱啱好主菜就整好。未食,聞落香味相當吸引!「水上芭蕾舞 干貝繞圈圈」上面

我地坐咗喺下層,近玻璃位置。

每日昔昔

食完前菜,啱啱好主菜就整好。未食,聞落香味相當吸引!「水上芭蕾舞 干貝繞圈圈」上面啲帶子煎到焦糖色,顏色相當誘人!燉飯入面仲加咗三文魚同翠玉瓜,令味道更為豐富,不過個飯偏向硬身,若果再煮耐少少,相信會更加好味!燉飯仲加咗啲啲藜麥脆脆,令成個飯入口更正。

「剁椒牛肉 眷村好味道」嗰味道少少辣,好開胃呀。牛肉煮到好腍,好易入口。而且中間仲有個流心蛋,用嚟撈飯,簡直一流!而且切開蛋黃嗰一刻,好治癒呀~

燉飯唔多唔少都會有啲膩,所以我建議Share食,或者好似我咁,點多客花茶,解解膩都唔錯呢。
酸酸洛神花茶,正好有中和感覺呢。

除咗花茶,仲點咗杯近期大熱既黑糖牛奶,仲有掛杯,好啱打卡用。可惜,黑糖味太出,奶味唔算好出。

呢間靚靚Café真係好啱同姐妹,或者拍拖嚟,因為嚟到既裝潢同嘢食都勁啱打卡用呀。
2019-07-01
每日昔昔