招聘中
月薪 (面議)
$17,500-$20,000
月薪 (面議)
2022-10-22 475 瀏覽
今朝情緒有啲Blue,所以行云幾間食早餐既鋪頭(美心mx/意樂/譚仔/廚坊/海富等等@大角嘴海富商場)想搵啲新鮮感過一個Happy Friday,千挑萬選都係想食啲好耐無食嘅嘢,於是最後揀咗N年無食過既譚仔雲南米線。店舖裏面都有啲客人,卒之揀左個近廚房既單人枱坐低。熱情有禮既譚仔姐姐即刻走嚟幫手落單,亦細心解釋同介紹番可以order豬潤同公仔麵組合既餐俾我。最後我order左個鮮牛肉豬潤出前一丁餐連熱好立克。熱好立克先上,味道可以-唔太甜。後上嘅係鮮牛肉豬膶出前一丁。未開動就駭然發現,碗邊竟然黐住左兩小條疑似乾左既芽菜葉,乾到要用手指甲刮幾刮先甩。(見圖)説時遲那時快,嗰個眼利嘅譚仔姐姐見狀,即刻1秒1就走近我身邊同我講:「哦!呢啲係菜嚟㗎唧」。。。吓!菜嚟㗎唧!我order嘅係鮮牛肉豬膶出前一丁喎,點會有遇上芽菜葉既機會先。。。於是最後決定先將用手指甲刮落嚟既芽菜葉「放置」喺張單據上面以作紀錄。(見圖)本住換左可能會加料既「小人心理」下,最後都係食曬成碗鮮牛肉豬膶出前一丁。鮮牛肉碎上有少少韌,份量唔多亦唔大塊。豬膶始終係hot item,味道可以亦唔會太差嘅。食完成碗麵都無任何菜類出

食完成碗麵都無任何菜類出現過,咁即係話。。。係上手客人用碗上面啲芽菜漬無洗乾淨就攞嚟用囉(尤其係個譚仔姐姐嗰句:「哦!呢啲係菜嚟㗎唧」)嘩!嘩!嘩!

雖然譚仔姐姐服務誠懇熱情有禮,但因為衛生情況真係巧一般。。。所以應該都唔會有下次lu!☹️☹️☹️
鮮牛肉豬膶出前一丁餐
2022-10-21
$36 (早餐)