平時黎九龍城都係為左食泰菜多,即使有他菜系,都係就朋友地點先會揀九龍城,好少會慕名而黎。不過最近聽食友介紹,哩度有間由日本人主理嘅廚師發辦,菜式精緻特別,仲可以一次過食勻刺身同串揚,所以就趁放假黎試下。北斗以日本古代房屋做門面,行過都幾突出。店面唔大,大約只坐倒十位食客。不過最特別係佢地有一個日本師傅坐陣,築島師傅由日本黎香港已經有三十年,佢嘅英文比我地認知嘅日本人好好多,所以上菜時師傅都會用英文作簡單介紹。聽店長解釋,師傅而家已經冇親自落手落腳,主要係做監督同研發菜式嘅角色。每個位都有一個調味碟,左面係日本椒鹽,右面係檸檬汁加芥辣,基本上大部份野食都有調味,如果真係覺得唔夠味先蘸,我自己就冇用到。吧檯上面放左漬物,係紅酒漬蕎頭同木魚花醬漬蒜頭,我特別鍾意後者,鹹鹹辣辣好惹味。中間塊麵包唔係用黎食,而係用黎幫陣間嘅串揚吸油用嘅。北斗嘅廚師發辦分左兩個餐,分別係北($580)同斗($880),今次我地就揀左貴啲嘅斗,佢包左刺身同串揚各四款,另外仲有前菜、湯、飯同甜品,非常豐富。前菜 - 下面唔係普通豆腐,而係白子豆腐,上面係白蝦肉,旁邊係澤蟹,白子豆腐好滑溜完全唔腥,白蝦肉口感似甜蝦,不

北斗以日本古代房屋做門面,行過都幾突出。
紅酒漬蕎頭 & 木魚花醬漬蒜頭

前菜 - 下面唔係普通豆腐,而係白子豆腐,上面係白蝦肉,旁邊係澤蟹,白子豆腐好滑溜完全唔腥,白蝦肉口感似甜蝦,不過味道就比較清淡,澤蟹炸到好脆,成隻蝦都食得。
白子豆腐、白蝦肉、澤蟹
鱺魚清湯 - 魚湯好清,完全冇油,入面有大大舊鱺魚肉同菇,鱺魚肉質扎實。
鱺魚清湯
北海道帶子 - 帶子好厚初,入口微彈,味道鮮甜,師傅喺上面簡單加左岩鹽同柚子皮吊味,就咁加wasabi食已經好食。
北海道帶子
深海池魚 - 深海池魚本身魚油豐富,師傅喺上面加左醬油同芥末子,令佢口感唔會太油,就咁加wasabi食就可以。
深海池魚
大拖羅 - 平時食大拖羅通常師傅都係介走條筋之後就咁食,今次就有火灸過,再用紫菜包住中間夾埋蒜蓉,除左入口即融之外,仲食倒紫菜嘅脆口感,同蒜蓉嘅清香。
大拖羅
令和怪物 - 哩隻生蠔係黎自岩手縣,非常大隻,上面加嘅啡色泡沫係柚子酸汁,另外再加左辣蘿蔔蓉同紫蘇花,除左賣相更吸睛之外,亦令生蠔味道更豐富。
令和怪物
食完四款刺身就輪到串揚喇!

愛女魚 - 愛女魚係千葉縣產嘅嘅白身魚,上枱時熱辣辣,炸漿用嘅麵包糠係師傅自己整,用170度嘅油炸過,特別薄同酥脆,入口唔會太油,上面加左柚子味噌,鹹鹹地幾惹味。
愛女魚
海膽魷魚卷 - 用紫菜包住馬糞海膽,外面再以魷魚卷住先再蘸炸漿炸,令海膽唔會過熟仲保持鮮甜,配搭好新鮮。
海膽魷魚卷
松葉蟹卷 - 用紫菜包住松葉蟹膏同蟹肉再炸,外脆內軟。
松葉蟹卷
煙鴨胸 - 鴨胸係日本貨,比平時食倒嘅多汁啲,質地嫩腍,加埋芝麻醬食非常滋味。
煙鴨胸
食完四款串揚就到燒物,下面係燒伊勢龍蝦,上面係燒海膽,龍蝦份量都好多,肉質結實彈口。
伊勢龍蝦配海膽
明太子茶漬飯 - 茶漬飯上面有好大舊明太子,撈勻食辣辣地幾惹味。
明太子茶漬飯
最後食埋靜岡蜜瓜,大滿足。
靜岡蜜瓜

總結,北斗嘅廚師發辦套餐唔係淨得刺身壽司,佢加左香港比較少食倒嘅串揚,特別之外又唔會話太多刺身/炸野,菜式高質之餘款式亦好新穎,加上有日本師傅坐陣,真係好似去左轉日本咁。
紅酒漬蕎頭 & 木魚花醬漬蒜頭
白子豆腐、白蝦肉、澤蟹