識日文嘅朋友都知,ふくろ(Fukuro)即係貓頭鷹,而一間居酒屋叫貓頭鷹,都真係好合理同易記🤣 SOHO區無咩裝修有氣氛嘅日式居酒屋,或者係咁每次經過Fukuro門口都係排晒隊的。前排終於的起心肝去試,等咗成粒鐘🙈入面嘅嘢食雖然無伏,但都幾overprice,應該係因為鋪頭位於貴地段同埋target係少食日本嘢嘅外國人。👱🏻‍♀️👱🏻‍♂️如果想嚟食一啲比較正宗地道嘅日本菜咁就會失望了。但如果係想試一試外國人口味嘅日本菜同埋舒舒服服咁坐低飲杯嘢,呢度就啱晒你了!🏌🏻‍♀️✧ 𝚂𝚙𝚒𝚗𝚊𝚌𝚑 𝚘𝚑𝚒𝚝𝚊𝚜𝚑𝚒 $𝟠𝟠御浸し(ohitashi)嘅意思喺將菜烚完瀝水之後沾醬汁食。所以簡單啲嚟講呢道菜就喺芝麻醬沾菠菜,無錯,係一道只要大家識烚菠菜就做到嘅料理⋯⋯😹😹😹但見佢係呢間餐廳喺openrice上面嘅推薦料理,即管叫嚟試吓,結果真係無咩特別嘅芝麻醬沾菠菜,上面有堆鰹魚碎咁囉⋯⋯但賣成88蚊⋯⋯我諗有60蚊都係畀咗去個租到🤪 始終SOHO區租金比較貴,係咪?🤔✧ 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚝𝚎𝚖𝚙𝚞𝚛𝚊 $𝟙𝟝𝟠蝦夠新鮮彈牙,個天婦羅衣都夠薄脆,但無咩驚喜,就係一個普通好食嘅炸蝦天婦羅。外面日式餐廳好多呢種水

Spinach  Ohitashi

✧ 𝚂𝚙𝚒𝚗𝚊𝚌𝚑 𝚘𝚑𝚒𝚝𝚊𝚜𝚑𝚒 $𝟠𝟠

Prawn  tempura

✧ 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚝𝚎𝚖𝚙𝚞𝚛𝚊 $𝟙𝟝𝟠
蝦夠新鮮彈牙,個天婦羅衣都夠薄脆,但無咩驚喜,就係一個普通好食嘅炸蝦天婦羅。外面日式餐廳好多呢種水平嘅天婦羅炸蝦,講真唔需要特登排咁耐隊嚟Fukuro食。🌛

Crispy  Caramel  Butter  Corn

✧ 𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚘𝚛𝚗 $𝟡𝟠
今晚嘅焦點!相信大家細個嘅時候都有食過牛油撈栗米。熱騰騰嘅栗米上面擺上一嚿慢慢溶化、香噴噴嘅牛油,真係無人抵擋得住😻 而呢個就喺進階版嘅牛油撈栗米,每嚿栗米外面都有層脆卜卜嘅焦糖,淋上香濃嘅牛油,口感同味道都一流,簡直係邪惡嘅代表!😮‍💨

Monaka  ice  cream  sandwich

✧ 𝙼𝚘𝚗𝚊𝚔𝚊 𝚒𝚌𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚜𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 $𝟝𝟠/𝕡𝕔
最中(Monaka)喺一種甜品嘅種類,就係兩塊威化餅中間夾住啲雪糕或者。第一啖食到個雪糕時,真係好大衝擊。因為最初見到中間紅色嘅莓醬,就以為個雪糕都係甜嘅,點知一放入口,竟然喺濃濃嘅⋯⋯海水味?!我dap咗好耐,一度懷疑個雪糕喺章魚味🐙,終於忍唔住問個waiter,結果⋯⋯竟然喺seaweed味!🌿 真係貧窮限制了我的想像。大家如果嚟fukuro都記得要試吓呢個甜品,真係新奇有趣!!!但至於好唔好食,就真係睇個人口味了🤪😹

Prawn  tempura
Monaka  ice  cream  sandwich