2021-04-14 197 瀏覽
 很難得在香港能找到如此日系的文青小店。 一檯一凳,一杯一碟都既簡約,又有質感,充分展現到店家的品味和執著。 榻榻米座位坐得很舒適,而且有一種穿越到了日本的感覺。但一看去玻璃窗外,那是看慣了的香港街貌,跟室內雅致的和室裝潢成了一個有趣的對比。 甜品和飲料的選擇都充滿日本特色,味道和賣相都很讚。.◇和栗蒙布朗◇$88有留意開🇯🇵日本甜品界嘅應該都會知咩係𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐。呢款🌰栗子甜品幾乎每個日本舊式喫茶店都有賣。而今次呢間嘅和栗蒙布朗雖然冇我喺日本食過嘅咁驚豔栗子蓉口感乾左少少,香味亦未夠濃郁,但都非常值得一試。尤其佢入面有蛋白餅,雪糕,同埋白朱古力忌廉😊每淡嘅口感同溫度都有變化,令人會想一啖接一啖追落去。.◇黃豆粉黑糖豆乳◇$48黃豆粉同黑糖呢個配搭真係💯。而上面嗰三粒白玉打卡得嚟又煙煙韌韌幾好食😋。我諗如果嗌熱飲個黃豆粉味會更加香濃。不過嗰日有啲熱,於是嗌咗凍飲🧊,都已經好好飲。.◇抹茶提拉米蘇盒子◇$62個人強力推薦呢個💛💛💛唔好睇佢其貌不揚,但口感同味道層次好正。🍵抹茶同忌廉芝士同紅豆三種美味一齊擺晒入口。整體偏甜,而抹茶苦澀味低
抹茶提拉米蘇盒子

很難得在香港能找到如此日系的文青小店。
 甜品和飲料的選擇都充滿日本特色,味道和賣相都很讚。

◇和栗蒙布朗◇$88
呢款🌰栗子甜品幾乎每個日本舊式喫茶店都有賣。
而今次呢間嘅和栗蒙布朗雖然冇我喺日本食過嘅咁驚豔
栗子蓉口感乾左少少,香味亦未夠濃郁,但都非常值得一試。
尤其佢入面有蛋白餅,雪糕,同埋白朱古力忌廉😊
每淡嘅口感同溫度都有變化,令人會想一啖接一啖追落去。
和栗蒙布朗

和栗蒙布朗

◇黃豆粉黑糖豆乳◇$48
黃豆粉同黑糖呢個配搭真係💯。
而上面嗰三粒白玉打卡得嚟又煙煙韌韌幾好食😋。
我諗如果嗌熱飲個黃豆粉味會更加香濃。
不過嗰日有啲熱,於是嗌咗凍飲🧊,都已經好好飲。
黃豆粉黑糖豆乳

◇抹茶提拉米蘇盒子◇$62
個人強力推薦呢個💛💛💛
唔好睇佢其貌不揚,但口感同味道層次好正。
🍵抹茶同忌廉芝士同紅豆三種美味一齊擺晒入口。
整體偏甜,而抹茶苦澀味低調得嚟又恰到好處👍。
建議一羮🥄挖到落底嚟食先可以食得出食材嘅協調。
抹茶提拉米蘇盒子

價位合理,而且服務舒服。
感受到店家對每檯客人的重視和尊重。
可以在用餐時限內慢慢享受和友人品嘗甜點的時間🕒。
唯一要留意嘅係佢星期二休店,同埋要去到再寫名留電話。

生 活 很 苦
但 我 們 都 要 甜