2016-03-05 5076 瀏覽
  我同朋友都係日本既,最鍾意食日本野;我住在海邊,最鍾意食海鮮;我港女祟洋,最鍾意食西式野。人性往往就係咁貪心,要一次過滿足曬三個願望?咁又唔洗出奇蛋,帝都酒店2+2 CAFE都幫到我,行完百貨公司,見到佢宣傅牌,推出左個最新既東瀛滋味海鮮自助晚餐,有刺身、壽司、爐端燒、天婦羅、拉麵等嘅日式美食,同埋多款海鮮,簡直係我既perfect match啦!價錢方面分咗全時段、第一優惠時段同埋第二優惠時段,分別收$598同埋$418,我地始終都係女仔,所以選擇第一時段就心滿意足啦。先黎個冷盤凍肉,好多選擇,長腳蟹、扇貝、翡翠螺、藍青口、蝦等,蝦最鮮甜,食左成打都有!長腳蟹好多肉,超正!當然自助餐唔少得既就係生蠔啦,簡直係男士恩物,呢間餐廳有個廚師o係度沖洗,夠曬衛生,最好就係條隊好短,份量多,每人可以拎三隻,配有檸檬汁同cocktail sauce!係美國生蠔黎架,味道係清淡D既,但肉質尚算鮮甜,有淡淡嘅海水味,size就比較細,不過任食既,食多幾隻囉!刺身有三文魚、希靈魚、北寄貝、八爪魚、鯛魚、吞拿魚,隔離仲有手卷都係師傅即叫即包!刺身肥美肉厚,爽甜鮮!除左凍盤食到海鮮,仲有可以白焯海上鮮

我同朋友都係日本既,最鍾意食日本野;我住在海邊,最鍾意食海鮮;我港女祟洋,最鍾意食西式野。人性往往就係咁貪心,要一次過滿足曬三個願望?咁又唔洗出奇蛋,帝都酒店2+2 CAFE都幫到我,行完百貨公司,見到佢宣傅牌,推出左個最新既東瀛滋味海鮮自助晚餐,有刺身壽司、爐端燒、天婦羅、拉麵等嘅日式美食,同埋多款海鮮,簡直係我既perfect match啦!價錢方面分咗全時段、第一優惠時段同埋第二優惠時段,分別收$598同埋$418,我地始終都係女仔,所以選擇第一時段就心滿意足啦。
冷盤、凍肉
刺身
手卷
刺身
除左凍盤食到海鮮,仲有可以白焯海上鮮,食原汁原味,而且好闊綽,每件都有成3個人份量,超正!選擇睇到都心花盛放,花甲、扇貝、三點蟹、花螺、賴尿蝦、海蝦、沙白,海鮮選擇真係非常多,非常切合主題!
烚海上鮮
烚海上鮮
賴尿蝦唔多酒店有,好欣賞,啖啖肉!所有原汁原味,食佢既最鮮最甜。我最鍾意花螺,爽Q既口感點豉油一流!三點蟹既肉質就鮮甜飽滿!連蜆類都有花甲同沙白,酒店呢方面真有心!
食完d健康既,就開始食d熱氣d,但更加正既爐端燒同天婦羅,又係新鮮在你面前整!
爐端燒
爐端燒有龍蝦、雞軟骨串雞、中翼串燒、多春魚、鯔魚、燒鯖魚、扇貝、蟹鉗、秋葵、茄子、冬菇!
最愛龍蝦,肉厚鮮甜,如果可以加埋芝士一齊就完美了。
蟹鉗超大隻,肉質實,味道出!
天婦羅
天婦羅係即點師傅即炸,蝦、秋葵︴番薯、茄子連軟殼蟹都有,真係要俾掌聲,雖然嗰漿可以再薄同輕身d,但我仍愛軟殼蟹天婦羅,好似食到d膏超正!
熱點主食
當然有一系列既主食,用左彩色名牌煲裝,倍添氣派!
日式拉面
唔飽既朋友,仲可以食佢既日式拉麵或者烏冬,一啲都唔輸蝕,而且好比貨,材料好足:有糖心蛋、蟹柳、魚片、粟米同埋筍都有。
甜品
雪糕
甜品
最後女生最愛甜點篇,haggen daz雪糕6款口味,仲布waffle、朱古力噴泉呀等!
欣賞個3。6牛乳布丁,超重牛奶味,超滑嘟嘟,好似好滋潤咁!
綠茶紅豆卷都好鬆軟,而且包了好滑濃既cream!

食完呢個自肋餐,好開心,因為滿足曬貪心既我,而且真係好配合主題,俾客人食海鮮既食材選擇同烹調方法都有好大自由度,感受到酒店既用心安排!
Pizza
2016-03-04