2019-03-09 143 瀏覽
今日同屋企人食飯, 長輩們表示想食日本放題, 即管book返張枱先, 聽講剌身大盤勁新鮮, 啱唒我li個剌身控✌🏻. 由A至J共10張有齊各款日韓料理, 份量以件/粒位單位方便我地食幾多寫幾多, 其中拉麵有9樣, 仲可能剔烏冬或拉麵, 辣/唔辣, 非常豐富.> 雪櫃由道地解茶(解油Number 1), 陽光紙包, 各類罐裝汽水, 韓國汽水到啤酒都齊, 啤酒有大罐Hoagaarden, 韓國Hite, Budweiser, 目測好幾枱都飲Hite, 我都係忠於Hoagaargen吧. >食日式放題實係以一盤狀觀嘅剌身拼盤作序幕, 我地剔左好多塊三文魚剌身同生蝦, 每款食兩三片仲可以繼續追加, 原來盤剌身有成四大款生蝦呢! “激巨赤蝦剌身”真正巨厚肉鮮甜, 由頭到尾除左頭幾片之外其他都無點鼓油, 就咁食已經夠鮮.>燒菠蘿好甜呢!我自己食左幾件, 菠蘿本身juicy燒起糖分更突出, 燒海蝦食時輕易離殼, 蝦肉唔粉夠新鮮. >無論係比較大眾化嘅火炙三文魚以至劍魚腩, 帶子壽司. 全部都係剌身完全覆蓋飯團, 唔會一味多飯, 黑松露嘅份量實在慷慨👍🏻.>黑椒

剌身拼盤
激巨赤蝦剌身

壽司

黑椒牛柳粒

黑椒牛柳粒一碟分量較多, 牛柳粒無乜筋, 葱同炸蒜多重惹味.
韓式部隊鍋

韓式芝士部隊鍋個醬好好味, 尤其係夾起午餐肉時連醬連芝士一齊食又邪惡但欲罷不能呢, 湯底有我嘅fav娃娃菜, 食到咁上下淥辛辣面, 辣粉all in, 正呀.

甜品櫃一杯杯mini凍糕有多款選擇, 旁邊有香港代表雀巢朱古力雪條, 芒果雪糕同維記雪米糍, 獨立包裝雪米糍有黑芝麻同芋頭味. 長輩們表示今餐非常滿意, 估唔到li個價錢食物好高質, 然後喺whatspp谷狂炸食物相勁happy.
2019-03-03
剌身拼盤