2019-02-11 149 瀏覽
山長水遠入觀塘,就係想感受下日式居家風到底係咩玩法。回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:HKD203/Pal【Summary】店鋪有啲偏遠,環境溫馨,服務好。上菜速度快,擺盤靚,味道好,性價比中等偏高。——————————————————————<明太子蟹肉炒飯> HKD118 😍明太子俾得好慷慨,味道頗濃。食落有好香嘅蛋香味。米飯炒得鬆軟,粒粒分明。時不時可以吃到絲絲蟹肉,係微辣嘅明太子襯托下,感覺好開胃。不過如果辣味能夠更強一點,或者蟹肉再多一些的話,口感上會更加豐富,但係當然啦,咁樣價錢肯定就會再高好多我又未必捨得食😅。<神戶野菜牛肉鍋> HKD118😍天氣轉涼,最啱食一煲熱騰騰嘅鍋物。今晚最中意嘅一道菜,成煲食曬湯都飲埋。燃料正好足夠煮熟個牛肉鍋,牛肉煮得剛剛好,唔會過老。一開蓋就聞到好香牛肉味,係壽喜燒的味道。有好多蔬菜,其中金針菇最為出色,吸收左湯汁嘅鮮甜。而最驚喜嘅部分係粉絲,煙韌彈牙,又煮得夠入味。<燒茄子> HKD56 😍今晚最滿意嘅第二道餸。茄子已經貼
山長水遠入觀塘,就係想感受下日式居家風到底係咩玩法。

回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

——————————————————————

明太子蟹肉炒飯
<明太子蟹肉炒飯> HKD118 😍

<神戶野菜牛肉鍋> HKD118😍

天氣轉涼,最啱食一煲熱騰騰嘅鍋物。
今晚最中意嘅一道菜,成煲食曬湯都飲埋。

有好多蔬菜,其中金針菇最為出色,吸收左湯汁嘅鮮甜。

而最驚喜嘅部分係粉絲,煙韌彈牙,又煮得夠入味。

<燒茄子> HKD56 😍

今晚最滿意嘅第二道餸。

茄子已經貼心地去皮,又軟又多汁,加上燒汁同木魚乾,增添左更多風味。

汁燒牛脷

<汁燒牛脷> HKD37 😋

牛脷好厚身,燒得多汁軟熟,幾好咬,唔會乾柴,抵讚!不過如果早知茄子有燒汁,下次會叫淨燒牛脷,味道唔會咁重複,又可以試下普通燒牛脷係咩味。

燒雞翼

<燒雞翼> HKD32 😋

燒得外脆內嫩,薄薄一層細鹽,簡單得來又可以食到雞肉香味。

💁🏻‍♀️位置係APM後面,電梯上14樓再行樓梯上去,講真條樓梯太靜有啲驚,但係上到去聽到人客談笑聲果下個心即刻定左

💁🏻‍♀️佈局好家居風,和暖嘅燈光好溫馨,有種閒話家常食下飯嘅感覺,成個人好放鬆

💁🏻‍♀️食品味道一點也不馬虎,價錢來講好公道,我諗係開在工廈嘅一個好處

💁🏻‍♀️好中意哩間有家的感覺嘅日式店,希望有朝一日開出來市中心唔駛再山長水遠走入觀塘
明太子蟹肉炒飯
汁燒牛脷