2018-06-03 248 瀏覽
其實,早喺兩個星期開始,已經超級想食大阪燒。今日大阪燒嘅慾望,非常高漲,於是我地黎左呢間日式小店~稚呢間小店位置唔太顯眼,但係非常有驚喜,因為d野都好食而且唔貴。門口有兩張長櫈仔,初時我只係以為係裝飾,後來當我哋食完晚飯嗰時,發現門外面已經有好多人喺度等緊,原來唔係裝飾,係俾人哋坐喺度等㗎。裏面用左龍珠卡通,同埋puzzle做裝飾。環境細細哋,只可以容納大約15個人到,所以喺繁忙嘅時候進餐時間大概只有45分鐘。食物款式唔多,但黎到嘅食物真係色香味俱全。唯一唔好嘅係入面有好大嘅油煙味,另外冷氣唔大,食食下會覺得熱。服務員有禮貌,但太忙,冇人斟水,建議可放水壺喺枱,等d食客自理。等左一陣,主角大阪燒出場喇。賣相非常之靚,有好多木魚絲,紫菜同埋醬汁鋪喺薄薄粉漿嘅上面,而下面全部都係椰菜絲,香脆,味道亦香濃但唔會太鹹。不過豬其實想食嘅係厚漿d嘅大阪燒,所以有少少失望啦,不過都好多食嘅。滑蛋吉列豬扒配貓飯,咩係貓飯呢?其實個名有d倒胃口,但食落口又好好味,貓飯即係珍珠米,紫菜加木魚絲,自己撈勻就食得喇。炸豬扒粉漿唔會太厚,入口香脆,豬扒肉質結實,香嫩多汁,而個蛋亦好滑。如果就咁食貓飯,我會覺得佢

大阪燒

滑蛋吉列豬扒配貓飯,咩係貓飯呢?其實個名有d倒胃口,但食落口又好好味,貓飯即係珍珠米,紫菜加木魚絲,自己撈勻就食得喇。炸豬扒粉漿唔會太厚,入口香脆,豬扒肉質結實,香嫩多汁,而個蛋亦好滑。如果就咁食貓飯,我會覺得佢味道偏淡,但如果配埋呢個滑蛋炸豬扒,兩者配埋一齊食就啱啱好 。

貓飯

蜜糖芥末雞翼,蜜糖芥末汁甜辣適中,雞翼炸到好香脆,內裏肉質多汁又嫰,而且好大隻,我仲以為係雞中翼,豬食一隻已經覺得好飽,非常抵食

蜜糖芥末雞翼

蜜糖芥末雞翼