2020-11-08 741 瀏覽
星期六黎到紅葉茶屋食午餐,假日比較多人,等左一段時間先入到。餐廳位子吾算寬敞,但環境都叫舒服,燈光柔和。我地叫左兩個定食午餐,分別係生薑豚肉定食同炸豬扒定食,另外加左兩樣小食,單骨雞翼同豆腐魚餅。定食有兩個細細地既開胃小配菜同昆布面鼓湯,味道不過不失。飯既分量好多,差d食吾晒。首先講左個生薑豚肉定食先,比左一細碟既芝麻,加落飯去一齊食都幾香。沙津菜配上酸酸地既醬汁,清新又開胃,中和返豚肉既油膩感。豚肉用黎送飯味道岩岩好,但齋食就偏重味,同埋d肉偏碎,食落去無咩口感。整體黎講都算吾錯!跟住講下個炸豬扒定食,豬扒都算厚肉,炸衣吾會太厚,咬入去仲有肉汁,吾會乾,算係做得吾錯既豬扒。 醬汁方面,可以揤少少檸檬汁或者點燒汁。🤗到小食啦,上次食過既豆腐魚餅今次黎到再叫,出面脆脆地,裏面就軟林林,應該係加左紅蘿蔔同粟米係入面,甜甜地好香😋想講呢間餐廳既炸物做得幾好,除左炸豬扒,個單骨雞翼都炸到好酥脆好香,微辣,但可能我口味較淡,覺得咸左少少~🤭下次再黎就試下其他小食😋

• 單骨雞翼,豆腐魚餅