2019-03-18 126 瀏覽
今日中午同朋去咗依間丼飯專賣店食丼飯。依間店門面係純白色為主調,店名係日文字,下面有隻細英文字寫superdon。門口有lunch menu,寫咗唔同種類嘅don。入面有一排長bar枱,大約有8個座位,對住類似open kitchen 位置。而再入啲,係二人至四人枱,一邊係靠牆坐嘅長櫈,一邊係普通獨位櫈。☺️午餐種類都幾多,所以揀咗火炙三色丼(三文魚丶吞拿魚同左口魚邊)$98。而另一個係醬燒廣島蠔丼。依間丼店係加一服務費的。首先店員遞上玄米茶。🍵之後等十幾分鐘就會遞上火炙三色丼,而燒廣島蠔丼應該要需時準備,所以較耐時間先遞到。.個火炙三色丼三文魚同左囗魚邊燒得啱啱好,無腥味,而且幾嫩滑,有入口即溶嘅感覺。不過幾薄身,再厚番少少,比較好。而個吞拿魚比較厚身,都幾鮮味。🍣喺間店見到原來啲米係日本米。所以食真啲先,發現啲米粒分明,都好軟熟。將啲攻鼻嘅芥末撈落啲油醬油同米飯一齊食,會好鮮味。🍚個燒廣島蠔丼啲燒汁好濃郁,而且啲廣島蠔肥美大隻,仲有一點係:無沙同腥味,所以啲蠔處理得好好。👍🏻份量都幾多。有成六至七隻。食完飯,飲埋佢個味噌湯。味噌嘅味好重,不過覺得咸咗少少。

個火炙三色丼
火炙三色丼
三文魚丶吞拿魚丶右口魚邊

個燒廣島蠔丼
醬燒廣島蠔丼

食完飯,飲埋佢個味噌湯。味噌嘅味好重,不過覺得咸咗少少。
火炙三色丼+燒汁廣島蠔丼
2019-03-18