老撾其實就係泰國隔離,佢係香港都算係非常冷門既菜,食厭左中西意日韓泰越我地都想試下其他野食~由於我爸爸係老撾華僑,所以我一見到呢間餐廳好有親切感,即刻放佢落我地個To eat list入面⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫老撾盤菜A (二人套餐):烤雞|老撾凍魚|蝦米青木瓜沙律|煎花蛋|透心蛋|老撾豬肉碎包萋葉|米飯|椰汁千層糕 ($298) 7/10我地叫左個老撾盤菜,入面大部分菜式未至於未聽過不過個配搭就真係好新奇🤣果然佢既味道都帶俾我地好大衝擊,樣樣都係我地未食過既新味道🤣🍳煎花蛋:成餐我地最鍾意既食物,望落去係一個好普通嘅煎蛋撈埋佢自家製嘅醬汁,但上面d不知名醬汁同菜葉一啖食真係好好味但我地唔識形容佢係咩味🤣🤣🤣絕對同平時既煎蛋有好大分別🐟老撾凍魚:佢係一個煎熟左嘅魚上面有好多地道嘅調味料😀我地都幾鍾意,因為佢嘅魚肉好實淨💁🏻‍♂️然後調味料都唔會俾人覺得好奇怪感覺但又有特色😀🧆豬肉碎:同泰國嘅豬肉碎比係有啲唔同,有九層塔,拿黎送飯食既,浸味幾有趣但我覺得佢唔酸唔辣都係泰國生菜包好食d🤪🥚透心蛋:應該係皮蛋d frd,配酸甜汁有d唔夾不過ww話好好食👀🍗烤

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

🍗烤雞:如果唔點佢嘅汁嘅話就係一個好普通比較乾身嘅烤雞,點左汁之後個感覺好好多即刻變咗一個好食嘅烤雞肉

🥗青木瓜沙律:都係一般啦唔夠凍唔夠酸辣,泰國既整法好食d
🥥椰汁千層糕:非常好食💁🏻‍♀️
🍚米飯:唔係普通白飯,我唔太食得慣,但上面d蝦米超級好食,好想成罐買呀🤤

🍹荔枝梳打($24) & 青椰綠茶($30) 3.5/10
兩杯野飲我地都覺得怪怪地唔鍾意,青椰綠茶略嫌佢比較甜🤭荔枝梳打就係一杯梳打入面有兩粒荔枝肉 lol 基本上係無味
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
好搞笑既係我爸係老撾華僑,佢食過呢間話唔正宗,不過我地又覺得唔差wo at least唔難食而且好有特色👍🏻我諗大部分人都唔識分正唔正宗,有特色比到我地新奇感就好~所以都係果句啦,食厭左中西意日韓泰越既話真係可以黎試下其他國家既野食~總括黎講我地覺得係一堆新奇有趣味道既食物,雖然唔太食得慣但overall黎講都幾好食👀👅你話會唔會成日返黎食呢就應該唔會啦因為食唔慣呢個口味🤣不過我地覺得係值得一試既,同埋偶爾黎食下都ok

🏡環境:6.5/10
🍲食物:7/10