餐廳: 隨心
資訊:

2021-12-28 249 瀏覽
我哋都幾喜愛食東南亞星馬泰嘅菜式。這一次來到鰂魚涌吃晚餐,餐廳:隨心。店舖地方都坐得舒適,感覺舒服嘅。我哋點左幾個當我哋去星加坡吉隆坡旅遊嘅時候,都會必食嘅地標海南雞飯對我來講海南雞飯嘅飯係好重點,係主角。睇旅遊節目介紹過,海南雞飯嘅飯係用浸雞嘅雞汁精華去煮,粒粒飯粒都充滿雞嘅香味!呢度雞飯都唔錯,飯有滿滿雞汁香味,雞肉都好滑。而醬汁方面,亦配有必備嘅姜蓉、甜豉油、辣醬。呢啲醬汁點雞,又或加入雞油飯一齊食都好好味!每次食到海南雞飯都係一個幸福!而通常雞飯都會配一個例湯,例湯個鹹味比較重,一口飯加一淡湯味道都幾夾。我都鍾意佢例湯會放入幾粒甜甜嘅杞子,感覺滋潤啲。新加坡炒貴刁河粉加入新加坡黑豉油去炒,配料有蝦、臘腸、蛋、芽菜等等。味道濃郁,口感豐富,食落去又唔同層次。馬來西亞肉骨茶肉骨茶湯底比較重藥材味,湯底比較深色,藥材味濃郁,感覺較重鹹味。湯料嘅排骨肉都煲得夠時間,加埋豉油一齊食都幾好味。另外,亦都可以加油炸鬼落去浸滿肉骨茶湯,食落去油炸鬼都幾入味,係一個幾得意嘅配搭。雖然而家都係凍冰冰嘅冬天,但係食一食新加坡菜,都令人暖一暖。😊開心嘅一餐

店舖地方都坐得舒適,感覺舒服嘅。
我哋點左幾個當我哋去星加坡吉隆坡旅遊嘅時候,都會必食嘅地標