2019-04-25 204 瀏覽
喺新蒲崗Mikiki對面街li幾年間開多左好幾間餐廳, 住喺譽•港灣嘅朋友隨口都介紹到幾間, 行到TC Bistro門口嘅電視同menu都幾吸引, Try Try先. >牛油果雞肉墨西哥🇲🇽餡餅 (HKD88)餐前小食同main course分開唔同menu, 啱唒我地開心些牙嘅習慣, 見到牛油果🥑就梗係要食啦! 薄薄地, 焗得脆邊嘅墨西哥餡餅🥙份量都頗大, 一大塊餅夾埋餡切到成六大件, 每塊都有足料雞肉同腍度剛好嘅牛油果🥑仲要望上去係無變色超新鮮完熟, 兩個女子食完....有點飽🤣>龍蝦米多-半隻 (HKD228)米多係啥米?好奇地Google原來係法國🇫🇷菜, 以預先起左嘅龍蝦肉, 蛋黃, 白蘭地(通當乾邑) 同其他配料, 用忌廉汁煮好釀喺龍蝦🦞外殻. 個人認為最緊要龍蝦夠大隻, 雖然只要了半隻, 但都啖啖龍蝦肉, 連配料味道非常豐富, 蘑菇同葱粒索滿忌廉汁, 半隻係唔夠喉ga. 簡單配菜煎薯仔🥔外皮微脆👍🏻, 牛油粟米🌽成舊上食到有少少狼狽, 西蘭花🥦好爽脆, perfect池!>加拿大🇨🇦海膽龍蝦忌廉汁意粉 (HKD162)Yay! 又係我鐘意食嘅海膽呀

牛油果雞肉墨西哥餡餅

牛油果雞肉墨西哥🇲🇽餡餅 (HKD88)
龍蝦米多

龍蝦米多-半隻 (HKD228)
加拿大海膽龍蝦忌廉汁意粉

加拿大🇨🇦海膽龍蝦忌廉汁意粉 (HKD162)
Yay! 又係我鐘意食嘅海膽呀! 加拿大🇨🇦海膽size確係大啲, 唔計穿梭喺意粉入面嘅海膽, 就咁睇都有三, 四大粒海膽肉, 勁鮮味. 配索滿濃濃龍蝦🦞忌廉汁嘅意粉係勁滿足der.
甜品Creme  Brulee

甜品Cream Brûlée
本身唸住之後行去九龍城食個糖水先返屋企, 驚喜地以Off menu嘅Cream Brûlée作為今個Yummy晚餐嘅甜品🍮下次要再黎食❤️

Remark: 細心server不時行出黎留意食客嘅需要, 會先問我地share dishes定自己食. 店家提供嘅水並唔係一般hea水喉水, 而係有片檸檬🍋喺樽底, 一大撮Mint嘅水, 飲落好清新Mint味呢🤩, 果然無介紹錯啊👍🏻.
2019-04-25
甜品Creme  Brulee