餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

2017-09-20 3804 瀏覽
今日放工去左深水埗食老鳳冰室。。經常見到openrice好多相。。終於有機會黎食下啦呢間好in好潮既茶餐廳。。門面十分光鮮。。一入到餐廳內。。有多張卡座。。有不少人都在用餐中。。我覺得裝修得十分特別及有特色。。。可以不停影下相。。而且仲會發現到好多有趣的擺設。。十分懷舊的燈牌。。。時鐘。。。古舊得黎又光鮮。。。。連放方糖的杯子都很有特色。。跟餐廳的格調一敢。。而且餐牌設計得像一個信封。。。仲插在舊式郵箱中十分有港式的風味。。經過一輪影相後。。我跟朋友終於下決心快快點餐了。。。餐牌上的食物名都十分有趣。。。入黎食野令人充滿驚喜及期待想不到飲品會這樣精美。。。一杯簡單的港式飲品。。。經過了新潮的配搭後。。。感覺似在飲西式飲品似的。。不似是茶餐廳的紅豆冰跟凍華田懷舊雪糕紅豆冰成杯賣相好靚。。。下層有綿綿的紅豆。。。上層仲有大量的cream...雖然飲完係會有內疚感。。。但一次半次唔緊要啦上面仲有3粒的雪糕糯米糍。。。有提子,荔枝,綠茶味。。。十分煙韌。。都是第一次以雪糕糯米糍配上紅豆冰。。感覺很新穎。。飛女華田。。。名字很得意。。。其實是茶餐廳的凍華田。。但上層加上了大量的cream...仲

呢間好in好潮既茶餐廳。。門面十分光鮮。。

十分懷舊的燈牌。。。時鐘。。。
古舊得黎又光鮮。。。。

十分有港式的風味。。

雪糕紅豆冰

懷舊雪糕紅豆冰
上面仲有3粒的雪糕糯米糍。。。有提子,荔枝,綠茶味。。。
飛仔華田

飛女華田。。。
名字很得意。。。
其實是茶餐廳的凍華田。。但上層加上了大量的cream...仲有很多款不同的早餐榖麥片。。有朱古力脆脆有蜜糖星星等。。食起來時脆卜卜。。所以呢杯係我飲過最潮既凍華田
另外我好鍾意插左飲品上的啤牌。。。係可以食架。。。啤牌上圖案又靚。。又寫住老鳳冰室。。我覺得好有心思。。。而且。。。啤牌浸在飲品內。。變軟了。。口感幾得意。。似在吃腍身的威化紙般。。

主角出場

我一向都愛吃黑松露。。。很喜歡那獨有的香氣
賣相又靚。。。黑松露靚靚地加在滑蛋上
一方面黑松露份量又多。。十分香。。另一方面炒蛋嫩滑。。。多士底又香脆。。
黑松露炒蛋多士

不過真是要趁熱食。。。係所有食物都熱辣辣時食係最好味

焗芝士海鮮保齡球
個食材名又係幾攪笑。。。
成個波咁既豬仔包。。。中間有海鮮焗飯。。仲有個芝士忌廉汁。。。
焗芝士海鮮保齡球

打開個蓋後。。清楚看到中間的海鮮焗飯。。。有蝦,蟹棒等等的海鮮。。。味道十分惹味。。。不過飯就不會太多。。始終仲有個保齡球豬仔包
開初我跟朋友都覺得份量很細。。。但當食完後。。覺得份量是足夠的。。。雖然看起來份量唔多。。但因為仲有個又香又脆既豬仔包。。仲配以濃濃醬汁。。整個配搭很match而且很惹味
我覺得這個焗飯豬仔包很滋味
2017-09-18