2019-06-24 71 瀏覽
早排爸爸節,所以就去左灣仔等爸爸放工再食個飯。今日揀左間係灣仔新開無耐的日本Omakase。呢到的Omakase同一般的都幾唔同,因為呢到的菜式好多都好有創意,一邊食都會有Wow的感覺。前菜已經充滿驚喜!玫瑰煙熏温泉蛋,一黎到職員幫忙打開蓋,就有一陣煙熏香。温泉蛋煮得剛剛好,佢唔係流心,而係軟心。香濃的蛋味加上煙熏的淡香,整體幾Match。一般的魚肝會比人有Heavy及腥的感覺,但餐廳的魚肝用了柚子醋及蔥粒去平均個味道。師傅幫忙叫廚房準備了熟食。天婦羅一份有四隻蝦,比平時一蝦幾瓜菜更豐富!天婦羅炸得唔會泡油的感覺,用了天婦羅炸漿準備了原味天婦羅及黑松露天婦羅,皮唔似平時個D成個油淋淋的殻,而係鬆脆的口感。此外,另外兩款蝦天婦羅用了腐皮包住,口感比普通天婦羅更有層次。。同樣用上了腐皮,第四款蝦加入了鹹蛋黃,呢個鹹香味好出,味道豐富,相信好多人都會鍾意呢款!報紙雞上網呃Like簡直一流!其實師傅用了米紙包住日本雞肉去燒。用了米紙去燒,雞肉保持到個濕度。食壽司前,餐餐準備了沙冰讓我們清清味蕾。呢個柚子沙冰清清地,好Refreshing!不過如果沙冰可以再幼細D會更好。壽司共有3款,其中我最鍾

温泉蛋

魚肝

報紙雞

柚子沙冰

壽司共有3款,其中我最鍾意係呢個辣呑拿魚卷!係卷物上加了伴了洋蔥丁的刺呑拿魚,食落有不同層次的香辣,加上脆的春卷皮,口感的層次。
辣呑拿魚卷

豆紙壽司以豆紙包住壽司飯,上面加上口感細滑的甜蝦蓉及黑松露,成粒好似燒賣咁,好得意。
豆紙壽司

用了韓式燒肉的靈感,師傅用了日本生菜去包住炙燒三文魚。燒香的三文魚放上麻醬,食落好香滑,爸爸好鍾意。不過我自己就比較少醬,咁就可以更食到魚的香。
日本生菜包炙燒三文魚

食完壽司後,師傅幫我們安排燉湯。今次的湯係松茸湯,一上菜時已經聞到好香的菇味,燉左個幾鐘,個湯好入味。
松茸湯

飲完個湯就係時間食甜品。先上一杯酒紅色的Dessert Wine來清清味蕾。今次的Dessert Wine係無酒精,味道就有D似有汽的提子汁般,甜度對我黎講係多左少少,不過個提子香係不錯的。

甜品係砂糖多士配綠茶雪糕。砂糖多士味道偏甜,加埋有微微綠茶的苦涰味,一熱一冷,感覺幾得意。
沙糖多士配綠茶雪糕

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
温泉蛋
魚肝