位於中環士丹尼街11號的veggie4love是以主打新派素食菜的fusion餐廳,深受素食者喜愛。吃葷的我們偶爾吃吃素食都係一個唔錯的選擇。餐廳充滿復古風,無論美女餐牌抑或餐廳的擺設,都有啲似美國50年代的感覺,令人印象深刻,難怪深受女士喜愛,來到一定忙著拍照留念。餐牌菜式集中西日韓東南亞,任君選擇。今次點了北京烤片 ($78)呢道菜簡單點來講,就係北京烤素鴨咁食法。素鴨片點少少烤鴨醬,再加少少青瓜絲,然後用麵皮捲住來吃,味道幾清新,係一道唔錯的開胃頭盤小食。印尼加多加沙律 ($78)沙律有椰菜、豆角、薯仔同雞蛋,仲有兩塊蝦片,混了大量的花生醬同多加多醬,味道有點特別,充滿東南亞風情。Kobe's favourite素漢堡扒拌惹味燒烤醬  ($158)麵包烘到脆脆地,鋪生菜絲同香濃的燒烤醬汁,派漢堡素扒帶有煙燻味,無論味道和口感都同一般正常漢堡扒沒分別,而又唔會有食肉類嗰種飽肚感。韓式辣醬蒜香豆腐炸菇雜菜拌飯  ($148)炸豆腐呈金黃色,口感鬆脆,十分出色。飯和汁的比例適中,而拌飯份量真係足料兼大碗,炸素肉、烤菇,同埋韓式辣醬配搭下,零捨滋味!

餐牌菜式集中西日韓東南亞,任君選擇。今次點了
北京烤片 ($78)
北京烤片
印尼加多加沙律 ($78)
印尼加多加沙律

韓式辣醬蒜香豆腐炸菇雜菜拌飯  ($148)
2022-12-07
北京烤片