餐廳: Poke Go (大南街)
資訊:

2021-09-02 135 瀏覽
深水埗同太子交界嘅幾條街,最近經歷緊大規模轉型,打卡店愈開愈多。但有時候間間都係西式咖啡店、食全日早餐,難免有啲乏味🙈。呢日天氣好啲,食晏行咗去大南街嗰邊,見到有間新餐廳叫「Poke Go」。本身睇門面以為佢都係一般打卡咖啡店,不過見到Poke一字,我就知係食唔同菜式。🌺夏威夷魚生飯(即Poke Bowl),近年喺香港大受歡迎,四周圍都開咗唔少店,特別係喺商業區。今次開喺深水埗,可算係區內第一Poke店。餐廳星期一至五有提供午市套餐🥢,内容包括主食同飲品,而主食有五款指定組合可供選擇,定價$98或$108。自選款式價錢相若,彈性會高啲,但飲品就要額外嗌。ONO($98),佢由三文魚、壽司飯、溫室青瓜、雞蛋絲、芝麻、皇帝蟹棒同果仁醬整成,魚生飯無論餸定飯嘅量都一樣咁多😍,唔使驚食唔飽。芝麻加青瓜驟眼睇有啲似火龍果肉,哈哈。我認為呢碗用上三文魚同蟹棒做餸係最大路嘅款式,而且果仁醬亦好易入口,感覺係清新版同甜啲嘅麻醬。🍚壽司飯底偏笠身,撈埋後就掩飾咗呢個弱點,但我認為可改善一下。NALU($98),佢由八爪魚、壽司飯、櫻桃蕃茄、甜粟米、芝麻、皇帝蟹棒、辣椒碎同辛味蛋黃醬整成,呢碗顏色深啲,較
ONO
ONO
NALU
NALU($98),佢由八爪魚、壽司飯、櫻桃蕃茄、甜粟米、芝麻、皇帝蟹棒、辣椒碎同辛味蛋黃醬整成,呢碗顏色深啲,較為色彩繽紛🌈。味道上我亦認為更出色,因為辣辣哋,好鬼惹味。🐙彈牙嘅八爪魚配上爆汁嘅粟米同蕃茄仔一齊食,相映成趣。呢款丼原本有和式青蔥,但我哋唔啱食所以走咗。如果有特別需要,記得同店員講啊。
梅凍蕃茄
梅凍蕃茄($38),小食我哋有諗過叫蕃茄定炸蓮藕片,最終揀咗前者,不過好彩丼飯都有跟一片炸蓮藕,可以試埋,係幾脆幾正嘅🤤。講返蕃茄先,造型幾得意,去皮後放上一粒大話梅。食一啖成個人即刻醒哂,佢隻酸好矚目,係夾雜幾種酸嘅味道於一身,係一道不折不扣嘅開胃菜🍅。
午餐包指定冷熱飲品,並唔係普通汽水,感覺有誠意。我哋要咗熱麥茶冷壓菠蘿汁,兩樣造型都幾精美。🍵麥茶連茶壺上,味道好濃郁,兩個人都夠飲。🍍菠蘿汁味道唔錯,還原度極高,好似真係食緊菠蘿咁,唔會太甜。
總括嚟講,深水埗而家都有Poke食喇😛,換言之打卡點又多一個,大家可以轉轉口味呢!小店門口位設計好Chill,木系枱櫈同牆身令人感覺舒服🪵,室內環境就行清新簡約風路線,樓底好高,唔壓迫。
2021-08-09