2021-08-12 201 瀏覽
之前已經同朋友嚟食過幾次桔梗,多數食開risotto同埋意粉,感覺都係西式cafe但係今次嚟嘅感覺唔同曬和風日式料理比較多,而且仲有清酒飲 冇預先book位,店員畀咗個近門口有燈牌嘅位置畀我哋係燈牌嘅加持下,影嘢食相彷彿每一張都自動打燈,夜晚食到好似日頭咁日式嘅清酒最好飲就係大吟釀,清純得嚟又唔會太乾!細細地一支300毫升嘅酒,加兩個雪凍咗嘅清酒杯,每人都可以飲番兩/三杯店員拎嚟嘅時候仲好貼心咁幫手擰開咗個蓋, 服務唔錯 明太子熱炒魷魚顏色令人好吸引,熟咗嘅明太子呈粉紅色,覆蓋喺每一片魷魚上面,食落鹹鹹地+辣辣地再加上檸檬汁同蔥花係幾清新嘅配搭 檸檬蜜糖燒豬腩肉, 普通嘅五花腩煮完用火槍再燒,火炙嘅香味加上大蔥,調味唔算好多,主要係靠旁邊嘅檸檬同蜜糖食落豬肉表皮嘅部分有啲韌同埋難咬,建議可以煮耐少少讓到佢淋身啲 炸雞好嫩滑,配五味甜酸醬五味粉嘅味道唔太出,反而有啲似茄汁就咁食唔落醬其實都已經夠味,粉薄,雞肉嫩滑 鹽燒吞拿魚配沙律醬, 和風嘅燒汁同沙律醬配搭起上嚟,呢個組合好似食緊章魚小丸子,加上蔥花,味道配搭冇得彈 三文魚茶漬飯同明太子茶漬飯兩碗飯都大大碗,三文魚係煎香過嘅,食落味道唔
但係今次嚟嘅感覺唔同曬
和風日式料理比較多,而且仲有清酒飲

冇預先book位,店員畀咗個近門口有燈牌嘅位置畀我哋

ひやしぼり

店員拎嚟嘅時候仲好貼心咁幫手擰開咗個蓋, 服務唔錯

ひやしぼり

熱炒魷魚拌明太子醬

再加上檸檬汁同蔥花係幾清新嘅配搭
香蔥檸檬味噌豬腩

炸雞與酸甜五味醬

炸雞好嫩滑,配五味甜酸醬
五味粉嘅味道唔太出,反而有啲似茄汁
就咁食唔落醬其實都已經夠味,粉薄,雞肉嫩滑

炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬

三文魚茶漬飯同明太子茶漬飯
兩碗飯都大大碗,三文魚係煎香過嘅,食落味道唔係好濃,反而湯底有海苔同埋鰹魚嘅味道
明太子係有少少辛口嘅,配上芥末撈埋一齊食好爽

其實佢啲餸都幾多,但係配搭茶漬飯食有解膩嘅作用

精選甜品係伯爵茶巴斯克蛋糕

呢度嘅甜品質素都唔錯,蛋糕入面真係軟心,食到cream cheese嘅口感
表面焦香,再加埋白色流質嘅cream,一齊食落口感好smooth

成個套餐2個人食好多,份量仲包括三種日式漬醃小菜,生蒜胡椒涼拌毛豆,溏心蛋等等......
套餐甜品仲要一人食半個cake,食到捧住個肚走!
記得以前嚟呢度食嘢,感覺好大陣油煙味

今次嚟到,淨係覺得空間感好大,而且坐落好舒服,空氣又清新

睇呢menu嘅轉變都係配合返用餐嘅環境而設
  • 伯爵茶巴斯克蛋糕