2021-04-18 308 瀏覽
最近食肉嘅食慾大增,亦會成日諗起不如食泰國菜,因為泰國菜比我嘅印象系比較多肉,近近哋去銅鑼灣食,上OpenRice見到有間新開冇耐嘅泰菜,位置非常方便,喺怡和街一條小巷入面嘅大廈。裡面嘅環境裝修得幾有格調,好中意佢以藍色同埋海洋為主題💙Cocktail同mocktail都系餐廳自己調配,比一般嘅cafe有特色,亦突顯出心思。餐廳嘅食物定價偏高,款式都可以話系應有盡有,有啲菜式亦系餐廳獨有。VIRGIN TASTE OF MAYA,材料有橙、菠蘿、蝶豆花、雪碧,橙、菠蘿、雪碧本身都系偏甜,應該好多人都啱飲,加埋蝶豆花個層次又提升咗。PHUKET VIVA,有青檸、橙汁、雪碧、紅酒,配搭好有新意,同上一款mocktail一樣有橙汁同埋雪碧,甜甜哋,同時亦加入咗紅酒,對味蕾嘅刺激感相對濃烈。同其他泰國餐廳一樣有柚子沙律,柚子沙律幾開胃所以揀佢做前菜。好耐冇食柚子覺得好開胃,食啖啖沙律都食到清甜嘅柚子,好正😆除咗柚子仲有腰果、辣椒,好中意食腰果🤤香脆口感。最有新意嘅系加入咗帶子刺身,帶子大粒又新鮮。燒虎蝦有三大隻,都幾爽口彈牙,仲食到啲蝦膏😍同埋冇腥味。開頭揀呢個都驚驚哋黑胡椒汁會吾會好辣,好

裡面嘅環境裝修得幾有格調,好中意佢以藍色同埋海洋為主題💙

VIRGIN TASTE OF MAYA

PHUKET VIVA

柚子沙律

燒虎蝦有三大隻,都幾爽口彈牙,仲食到啲蝦膏😍同埋冇腥味。開頭揀呢個都驚驚哋黑胡椒汁會吾會好辣,好彩吾會,微微辣嘅味道配虎蝦好夾!原來呢道菜吾只虎蝦,底下系淮山切成嘅絲😳就咁食冇乜味,啲淮山絲索曬啲黑胡椒汁好入味👍🏼
燒虎蝦配黑胡椒汁

燒安格斯牛肉沙律賣到200幾蚊系有佢嘅原因,安格斯牛肉每一塊烤嘅火候都烤得啱啱好。牛肉嘅肉汁都好豐富,燒嘅味道都明顯,然後牛肉嘅口感入口即溶💯
燒安格斯牛肉沙律
2021-04-12