餐廳: 燒肉LIKE (新城市廣場一期)
資訊:

到沙田新城市廣場行完街,心思思又想食燒肉,東京過江龍「燒肉 LIKE」,佢主打日式一人燒肉,我哋6點前經過門口已經有人等緊位,幫襯過佢幾間唔同分店,最鍾意佢個品牌就係乾淨、快捷、美味、抵食,所以想食就唯有等一陣啦。一貫簡約木系設計,環境乾淨整潔,枱面、醬料樽,周圍都唔會黐𥹉𥹉,我覺得呢點好緊要,親眼目到店員之間合作無間,執枱勁有效率,清潔得好快又好乾淨。採用無煙烤爐抽氣真係好好,燒完唔會成身充滿油煙味,店員親切友善。❁ 醬油味虎蝦配韓式拌飯套餐 (200g) $188(醬油味虎蝦2隻、蒜香牛油醬、牛五花、牛板腱、韓式拌飯)臨近新年梗係要食返啲好意頭嘅嘢,呢款套餐係期間限定,咁嘅價錢食到呢個份量同質素,性價比高。⦿ 醬油味虎蝦 (2隻)原隻虎蝦用秘製醬油醃製,蝦肉肥厚都幾大隻,燒烤後爽口彈牙嘅口感,加上醬油鮮甜味,蝦頭膏多味濃,拌飯一流。錫紙兜放有蒜香牛油醬,喺爐上加熱香噴噴,蝦肉蘸上後更滋味,虎蝦2隻可以以$52單點。店員貼心提供燒烤小貼士,虎蝦先燒蝦肉後燒殼,咁樣隻蝦形就唔會捲曲。特別鍾意呢度嘅爐火控制得好好,唔知點解我好容易就燒得好靚,燒極都唔燶。⦿ 韓式拌飯套餐特別配埋韓式拌飯,
醬油味虎蝦配韓式拌飯套餐
❁ 醬油味虎蝦配韓式拌飯套餐 (200g) $188
(醬油味虎蝦2隻、蒜香牛油醬、牛五花、牛板腱、韓式拌飯)
醬油味虎蝦
⦿ 醬油味虎蝦 (2隻)
韓式拌飯
⦿ 韓式拌飯
套餐特別配埋韓式拌飯,賣相顏色好靚,配有胡麻菠菜、泡菜、木魚絲、紫菜碎同生蛋黃,加埋韓式辣醬「撈起」一齊食,惹味又開胃,寓意愈撈愈掂,好意頭。食其他套餐都可以優惠價$28升級食韓式拌飯。
⦿ 牛五花、牛板腱 (200g)
牛五花薄切,油脂較多,燒烤後油香豐富肥美。牛板腱位於牛肩胛部位,脂肪較少,油花分佈均勻,肉質軟嫩帶有嚼勁,燒烤後肉味濃郁。餐廳提供多款秘製醬汁,唔落調味已經滿滿牛肉香,蘸醬汁更可食出唔同風味。
牛小排&牛板腱套餐
❁ 牛小排&牛板腱套餐 (100g) $118
(牛小排、牛板腱)
之所以我揀呢款套餐係因為佢之前停咗一段時間,而家人氣回歸,兩款牛嘅靚部位,兩種份量100g或200g選擇,呢個價錢抵食。
⦿ 牛小排、牛板腱 (100g)
食燒烤我必選牛小排,油脂豐富,燒後肉質柔軟juice,加埋牛板腱,一次過食到晒兩種風味。
套餐已包括白飯、和風湯、泡菜或迷你沙律:
⦿ 木魚絲紫菜飯 + 溫泉蛋 +$18
自從食過第一次後,每次嚟都唔需要考慮,一定要升級,個飯加咗木魚絲、紫菜同溫泉蛋簡直係靈魂之作,我加啲醬油撈勻,連埋燒熱嘅烤肉一啖放入口,一大享受。飯可以選擇份量,因為知道我實唔夠喉,我直接選擇中份量,建議大家一定要升級。
⦿ 和風湯~有海帶,唔會過鹹。
⦿ 泡菜~泡菜微酸辛香,開胃解膩。
⦿ 伊藤園綠茶 +$12
#燒肉LIKE