2023-12-13 121 瀏覽
沙田新城市廣場有好多餐廳,不過好多都又貴又唔好食。今日lunch喺新城市搵到間泰國菜餐廳,食落幾ok。本身新城市一期五樓主要就想睇波鞋嘅,行到角落位發現有間滄海遺珠未試過,梗係要試下啦。中午時間餐廳都坐到幾滿,入到去嘅感覺偏暗同柔和,裝潢都係雅致風格,氣氛都柔和舒適嘅。侍應好nice,落單主要掃QR code.我同朋友叫咗兩款lunch set,有黃咖哩炸雞丼飯,同埋泰式豬肉炒河,lunch set有跟沙律,湯,同飲品,都幾抵食。我揀咗椰子雞湯,好重椰味好好飲。朋友揀嘅冬蔭公湯微辣,都好濃郁惹味。沙律主要係菠蘿同菜,酸酸地都幾fresh 。黃咖哩炸雞丼飯,咖哩似加咗蛋黃中和咗香料嘅重味,炸雞外脆內軟口感幾好。豬肉炒河賣相一般,味道不過不失,相信下次我會想試泰式船麵多d。

侍應好nice,落單主要掃QR code.

黃咖哩炸雞丼飯

我揀咗椰子雞湯,好重椰味好好飲。
朋友揀嘅冬蔭公湯微辣,都好濃郁惹味。
沙律主要係菠蘿同菜,酸酸地都幾fresh 。

泰式豬肉炒河

2023-11-24