Rempah Noodles📍灣仔軒尼詩道18號地舖朋友經常放工由金鐘行過嚟灣仔搵我食飯,真係辛苦佢啦,今次我想佢行少啲,所以同佢去咗一間留意咗好耐嘅新加坡餐廳食晚飯。我哋行經呢間Rempah Noodles多次,每次都見裡面座無虛席,午市時間仲大排長龍,遲遲都未的起到心肝去食。呢日平日嘅晚上,我哋好幸運地唔洗排隊就有得入座。店員安排我哋坐係店舖中央嘅大長方檯,並親切地話俾我哋知檯底設有掛勾,方便食客放置個人物品。仔細一睇,原來檯面上有貼上藍色圓形貼紙,咁樣就唔洗盲摸摸咁搵個勾喺邊,設計實用、貼心又美觀!餐廳裝潢簡約,主要採用黑白兩色為主,黑白格仔地板最為搶眼。向街嘅座位前裝咗可以打開嘅玻璃窗,加上open kitchen,令空間感增加,放置少量植物同多件富懷舊風情嘅擺設,令整體感慨非常舒適,營造獨特嘅復古風。除咗裝修特別,供應嘅餐點亦係其特別之處。有別於新加坡大部分餐廳,供應各式各樣多元化嘅美食,呢間麵店只提供三款麵食,專門程度可以媲美日式拉麵店。店名Rempah係香料膽嘅馬拉文,象徵住每一款供應嘅麵食,都用咗獨特嘅香料膽炮製,做出味道香濃嘅娘惹風味。 💰$115優質蝦麵 🦐廚師將蝦
Rempah Noodles
📍灣仔軒尼詩道18號地舖

💰$115
優質蝦麵 🦐
廚師將蝦頭蝦殼落鑊炒香,混入豬骨湯,花上5小時慢火熬製出蝦麵嘅湯底。麵底係摻摻(雞蛋麵+米粉),蝦湯湯底色水偏深,味道偏甜,蝦味芬芳。蝦麵配料非常豐富,有切片鮮蝦、caramalised onion、炆豬腩肉、菜、豆芽同自家製豬油渣。

不得不承認,佢嘅豬油渣真係香而不膩,最重要係無油膉味,好抵讚。不過可能因為我唔太鍾意食摻摻(因為唔鍾意粗幼麵口感硬度不一嘅感覺),同埋的洋蔥碎浸住湯好快淋晒,所以影響咗整體嘅食用感。可能只係我個人口味問題,朋友話好食,講嘅時候仲不忘飲幾啖湯,所以我認為口味嘅嘢,真係見仁見智。

💰$115
娘惹厚濃叻沙 🥘
我叫嘅叻沙最吸引人嘅地方,就係個橙橙黃黃嘅靚湯底。廚師選用南薑、黃薑、乾葱等近十種香料,人手炒香後,加入香味濃郁嘅椰漿同以雞骨豬骨熬製嘅湯底,飲落鮮甜帶微辣嘅後勁,淨係個湯都咁足料咁有心機,未食麵都已經好滿意。

麵底用上我至愛嘅粗身米線,索湯力不比米粉差。配料有切片鮮蝦、魚餅、雞絲、半隻蛋、豆卜同豆芽。蝦肉同樣彈牙、雞絲出奇地嫩滑、芽菜新鮮爽口無臭青味、豆卜吸滿湯汁...最重要係所有配菜都比較淡口,配濃香無比嘅叻沙湯底食,就最適合不過。

💰$45
咖央多士 🍞
點完兩款麵食之後,店員主動推介咖央多士,問會唔會想試下。因為見價錢唔算太平,所以想考慮下先。我同佢食咗幾啖麵之後,對餐廳出品有信心,唔洗諗就決定要試埋個多士。

對上一次食咖央多士,無記錯係朋友去食南洋嘢打包俾我嘅,雖然味道都唔錯,但始終食唔返兒時嘅味道。講返今餐,一上檯見到4件多士堆成一座小塔,放喺傳統瓷碟上,造型有趣搶眼。

多士烘得香脆無比,咖央醬絲滑香甜,外熱內冷嘅感覺正到無朋友。咁有驚喜嘅甜品,好彩我哋有叫到嚟食,因為個人認為佢比兩款麵食更出色、更好味。
  • Kaya  toast
  • Kaya toast