2019-05-07 205 瀏覽
落雨天最適合就係扮下文青。回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌗🌑味道:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:HKD142/Pal ◆Summary◇小清新台式cafe,裝修擺設夠曬設計感如置身花園,超適合影相打卡。店員多為台灣人服務態度好,極有耐性。據聞係台灣廚師坐鎮,多款台灣經典菜式選擇,調味較為清淡,其中最中意大腸拼小腸❣️主要食環境,性價比中上。————————————————————————◆犇之三寶麵◇HKD86😋【因為我自己極度抗拒牛肉麵,以下評價由朋友提供】講到台灣點可以冇牛肉麵呢?牛腩x牛筋x牛肚,全部都係牛🐂湯底濃郁牛肉味重✅麵條煮得夠腍不過稍嫌筋道不足可以更加彈牙。◆鹽酥雞滷肉飯◇HKD72 (淨滷肉飯HKD42)😋細細碗滷肉飯,飯粒沾滿了滷肉汁💦舀一勺滿滿的滷肉,伴著鬆軟的米飯🍚一口食下去,微甜的肉汁與入口即溶的肥美有種難以言喻的美好🐥鹽酥雞炸得酥脆可口,不過記得唔好擺太耐,咪變腍就唔好味啦。◆大腸拼小腸◇HKD40😍糯米腸包住台灣香腸,點睛之筆係中間的酸菜同甜醬,酸甜的加入恰好平衡了糯米本身的飽滯感同香腸的肥膩感👅如果糯米可以再軟糯一點,
落雨天最適合就係扮下文青。

回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

◆Summary◇
————————————————————————
犇之三寶麵

◆犇之三寶麵◇HKD86😋
【因為我自己極度抗拒牛肉麵,以下評價由朋友提供】
鹽酥雞滷肉飯

◆鹽酥雞滷肉飯◇HKD72 (淨滷肉飯HKD42)😋
大腸拼小腸

◆大腸拼小腸◇HKD40😍
糯米腸包住台灣香腸,點睛之筆係中間的酸菜同甜醬,酸甜的加入恰好平衡了糯米本身的飽滯感同香腸的肥膩感👅如果糯米可以再軟糯一點,這道菜就完美了🥰
炸花枝丸

◆炸花枝丸🐙◇HKD38🙂
就係正常的炸花枝丸
牛肉捲蔥餅

◆牛肉捲蔥餅◇HKD48🙂
頗需要牙力的兩條大卷餅,食完超飽🤣厚厚的一片牛肉質地柔軟,夾住酸菜同青瓜🥒味道同大腸包小腸有點相似?蔥油餅唔係酥脆果種,反而比較有咬口,咬咬下又幾香👻

💁🏻‍♀️裝修充滿台灣文藝氣息,食物價錢又適中,好適合幾個閨蜜一齊影下相傾下計,或者上班族中午來食個lunch放鬆一下都係一個唔錯的選擇

💁🏻‍♀️食物方面調味較為淡口,適合清淡口味的朋友【重口味人士(比如我)就會希望各種調味再重手些許,比如滷肉飯的香料再重些/牛肉捲蔥餅的醬多些再多些🙊】

💁🏻‍♀️近排好似多左新菜單,選擇比openrice 上睇到的菜單豐富左,例如多左台式小食拼盤?

💁🏻‍♀️服務又係要特意拎出來講下的部分。今次摞高分嘅體驗唔係我地自己,而係隔離檯嘅婆婆。婆婆年事已高,聽力不算太好,說話亦有些含糊,連我聽落都有點吃力。店員廣東話又未算太好,兩個人對話唔多唔少有點雞同鴨講。但全程店員都好有耐性慢慢聽,盡量去了解婆婆嘅需要,聽到婆婆話泡菜太辣佢食唔到,都願意即刻換成另一份小菜。我覺得正正係咁嘅服務態度令成間餐廳溫馨了起來。
犇之三寶麵
大腸拼小腸