男友為慶祝我生辰,安排咗今晚去大喜屋吃我喜歡的日式放題,而家香港日式放題已經琳㼈滿目,放題餐廳緊有一間喺左近!但要講到高質素我就覺得非大喜屋莫屬⋯⋯今日係星期日,突然之間掛咗8號風球,原本仲擔心唔知會唔會無得食,上網一睇,見大喜屋Facebook post 咗 "所有大喜屋集團餐廳8號風球下照常營業,與食客風雨同路"!! 即刻無損我哋嘅心情!yeah!!! 有得食!男朋友預早兩星期已經book 訂枱,我地今次食早段,17:40到達樓下,已經有十幾人喺度等lift,大喜屋職員非常好服務,派職員喺樓下等lift 中途為大家登記同安排入座枱號,方便我一上到去就可以馬上入座,爭取時間任食!上到去,見到環境舒適寬敞,豪華設計同沙發座椅,坐得舒服,唔會有逼夾感覺!讚!好!急不及待快啲打開兩本字典咁厚嘅點菜單點嘢食!嘩嘩嘩!有刺身,壽司,卷物,炸物,天婦羅,串燒,炸物,鍋物,粥品烏冬...熟食,前菜,沙律菜,生果,甜品,雪糕,紙包/罐裝飲品等等,任君選擇!我地咩都唔理,咩都點咗d! 刺身全部都好很新鮮,尤其是北寄貝、劍魚腩刺身同鮮蝦刺身肉質非常鮮甜,推介!壽司種類都好多,其中火炙壽司款中的左口魚群邊

好!急不及待快啲打開兩本字典咁厚嘅點菜單點嘢食!嘩嘩嘩!有刺身壽司,卷物,炸物,天婦羅,串燒,炸物,鍋物,粥品烏冬...熟食,前菜,沙律菜,生果,甜品,雪糕,紙包/罐裝飲品等等,任君選擇!

我地咩都唔理,咩都點咗d!
壽司種類都好多,其中火炙壽司款中的左口魚群邊真係要狂食,用火槍火炙過後群邊油份渗出,勁甘香,配合壽司飯一起食感覺不會太油膩,剛好中和咗,食食一定要食火炙左口魚裙邊壽司
其餘的軍艦壽司,牛油果軟殼蟹卷,山葵八爪魚軍艦等,全部都試咗,一人一舊,食完唔覺「流」!正!

好跟住輪到熟食!見到有沖繩黑糖網焼牛仔肉,聽講名都已經好吸引!牛仔肉一上枱,賣相已經唔錯!一食落口,牛肉味非常濃,肉質柔嫩,5成熟,非常高質素!最後我哋總共叫咗三碟,齒頰留香!呢個真心應該已經回本!哈哈!

另外仲叫咗串燒牛舌,一樣好味,牛舌口感爽脆多汁,又係必食推介!

我哋兩個牛魔王,連牛柳粒都試埋,一樣不錯,呢度完全滿足晒我哋鍾意食牛嘅願望!

最後甜品竟然有Haagen-Dazs節日限定雪糕選擇!我哋當然唔執輸,是日限定係haagen dazs seasonal caramel biscuit & cream,正吖!
另外仲叫咗杯milktop ga cookie ice cream! 一樣好味!

其他食物仲有好多選擇,不能盡錄也!

另職員服務很有效率,每食完一碟隔幾秒已來收走碟,食物唔會讓你堆到一枱滿無晒空間,而且每個職員服務態度很好,見到你剔緊紙仔,都好主動過嚟幫你先拿去落單,又冇走單情況,服務態度良好又和藹!要激勁一下。

下個月輪到男朋友生日,已經說了一定要再來食!
刺身拼盤
劍魚腩刺身