餐廳: La Serre
資訊:

2020-10-26 617 瀏覽
以前係觀塘區返工,成日收工都約男朋友去海濱散步拍下拖,上星期舊地重遊發現左呢間餐廳,好有情調,值得推介.正值happy hour 時間,所以餐廳都接近坐滿。餐廳有分室內、室外位置,我地揀左坐入面,感覺有情調啲我地先叫左兩杯白酒,happy hour時間有買一送一優惠,好抵。因為唔係太熟啲酒名,所以我地叫左侍應推薦俾我地。今次飲嘅係Bordeaux Sauvignon Blanc 2018,味道微酸帶微甜,較淡味,啱當餐前酒飲,都幾啱我口味。上主食之前,餐廳會提供餐飽,餐飽上枱時係熱嘅,好香噴噴味道帶甜,都幾好食。我地叫左兩個主食,分別係蕃茄醬大蝦意大利飯同燒豬手。.蕃茄醬大蝦意大利飯份量都算多,有3隻大蝦,大蝦肉質新鮮彈牙,餐廳已經幫忙去殼,所以食得好方便意大利飯煮得剛剛好,軟硬程度適中,我好鍾意個蕃茄醬汁,酸酸甜甜,好開胃,配上飯面嘅芝士食味道更加香濃。意大利飯入面仲左切碎嘅蘑菇同原粒車厘茄增加口感,好味燒豬手炸得外皮香脆,我鍾意佢炸得乾身,食落口感唔油膩豬手肉質都保持到好juicy,咸味適中,點少少黃芥末醬食更惹味。整體性價比算高,適合情侶、朋友黎聚餐,尤其係黎happy hour

Bordeaux Sauvignon Blanc 2018

上主食之前,餐廳會提供餐飽,餐飽上枱時係熱嘅,好香噴噴
味道帶甜,都幾好食。

我地叫左兩個主食,分別係蕃茄醬大蝦意大利飯同燒豬手。

蕃茄醬大蝦意大利飯

燒豬手炸得外皮香脆,我鍾意佢炸得乾身,食落口感唔油膩
燒豬手

整體性價比算高,適合情侶、朋友黎聚餐,尤其係黎happy hour,係附近番工值得一試!
2020-10-20
Bordeaux Sauvignon Blanc 2018