放假食好d對每個香港人來說都是常識吧!今日又來到觀塘揾食,觀塘地頭蟲朋友又介紹我一個新地方享用晚餐餐廳位於工廈,叫做「bella shine」環境走簡約日系,合我心意我們點了一個set dinner,一份散叫。價錢方面由$100-$300不等,算正常價位,視乎食物種類,pasta、牛扒、豬手等典型西餐item都在menu上。set dinner main course點了豬手,頭盤先來一個清酒生蠔·西班牙風乾配煙燻溏心蛋。名字非常長,實際是清酒浸生蠔及parma ham拼溏心蛋。賣相可謂滿分💯,輕易拍照呃like扮米芝連餐廳😂生蠔新鮮,配以清酒更能提鮮又清新!做starter一流。可以只有一隻,我只切了一點淺嚐。parma ham不過不失,配溏心蛋不覺得匹配,但兩者總算好味再來餐湯加蒜蓉包,湯是甘荀薑藍青口濃湯,甘筍清新不膩,但餐廳做到非常creamy口感,入口軟滑,加上有少許薑味調味,同樣好開胃主菜是焗脆豬手配蜜糖黑椒汁,份量大得驚人!絕對一份夠2-3人享用。德國豬手味道一向偏咸,餐廳改良過將咸味調低,豬手外皮照樣香脆,有食燒肉的感覺,沾上蜜糖黑椒好惹味,送啤酒一絕另一主菜是輕煎日本
放假食好d對每個香港人來說都是常識吧!

餐廳位於工廈,叫做「bella shine」
環境走簡約日系,合我心意
名字非常長,實際是清酒浸生蠔及parma ham拼溏心蛋。
賣相可謂滿分💯,輕易拍照呃like扮米芝連餐廳😂
清酒日本生蠔·西班牙風乾火腿配煙燻溏心蛋

甘荀薑藍青口濃湯
脆焗德國咸豬手配蜜糖黑椒汁

另一主菜是輕煎日本帶子黑松露意大利飯,賣相同樣相當有心思!
輕煎日本帶子黑松露意大利飯
刺身帶子煎至約7成熟,有微煎香味,內𥚃仍很鮮嫩,可惜只有兩粒。
意大利米熟度剛好,有al dente口感,咬口十足!不錯!
跟餐甜品絕無欺場,賣相同樣為100分。是日甜品是紅豆抹茶奶凍·和菓子伴雪糕。
紅豆抹茶奶凍·和菓子伴雪糕
奶凍抹茶味香濃,口感細滑!正
和菓子則不過不失,配呍呢拿雪糕配合大眾口味,同時又解一解油膩感!細心

2017-11-26
清酒日本生蠔·西班牙風乾火腿配煙燻溏心蛋