放假同Mcdull食晏,經過深水埗,有咩好食呢?唔知點解我第一時間就諗起佢 - 黑岩拉麵其實都好耐冇幫襯,味道係點呢都唔係太記的,印象淨係記得粒溏心蛋同個麵好食。我同Mcdull叫咗兩個午市套餐,包一份小食或汽水,散叫溏心蛋/替玉$8。小食唐揚雞肉☹️炸得over左,鹹,唔好食。芥末薯蓉😐份量太少,得壹個雪糕球size嘅份量,凍食,味道都OK。火灸叉燒黑蒜拉麵+ 溏心蛋 $82+8 🙂Mcdull食第一啖麵就即刻話「好食」,塊叉燒偏肥,但一放落口度肥膏個part溶化,我試咗啖,感覺真係好肥😗你根本唔可以咬咗佢掉咗佢。到食到中段,碗麵開始冇咁熱:Mcdull話「唔好飲啲湯,鹹!」Mcmug說「依啲就係濃而不鹹,正!」Mcdull繼續話「鹹呀!」ummm, 開頭食嘅感覺幾好,但食落食落就會feel到佢啲味濃到一個點,油+鹹。最後會覺得膩。慢煮肩肉辛辣拉麵 + 溏心蛋 $80+8 🙂有啲辣,但我開頭唔覺,塊肉偏瘦,同薄身,Mcdull個塊火灸叉燒好食啲。我叫正常軟硬度嘅麵底,麵底幾好食,軟硬適中,索埋啲湯食,辣辣地感覺都真係幾爽,但真係愈食愈辣/鹹。由於我食得好快,好快就叫左替玉(軟),點知替

小食
唐揚雞肉☹️
炸得over左,鹹,唔好食。
芥末薯蓉😐
份量太少,得壹個雪糕球size嘅份量,凍食,味道都OK。

火灸叉燒黑蒜拉麵+ 溏心蛋 $82+8 🙂

到食到中段,碗麵開始冇咁熱:
Mcdull話「唔好飲啲湯,鹹!」
Mcmug說「依啲就係濃而不鹹,正!」
Mcdull繼續話「鹹呀!」

慢煮肩肉辛辣拉麵 + 溏心蛋 $80+8 🙂

由於我食得好快,好快就叫左替玉(軟),點知替玉黎到都幾硬下。

食到好飽,真係好飽,飽到上喉嚨。
埋單兩個🐽$18x,拉麵黎講正常價;不過我都係想食返劉森記啲雲吞麵多啲……

Mcdull拖住依個咸咸地又鹹鹹地嘅Mcmug,食飽就極快離開深水埗依個龍蛇豬混雜嘅地方……

Mcmug綜合評分:6/10🙂 返工/住係附近嘅都可以黎試下。溏心蛋+火灸叉燒要點;食唔到譚仔中辣嘅,唔好叫辛辣;嫌油膩/鹹嘅,就食快啲,啲野食熱會冇咁覺鹹/油🐽

Mcdull 綜合評分:6/10🙂 鹹咗少少,但係幾好食

「好食7級🐽」:
☹️👹極度難食,中伏 very very bad bad
☹️難食 very bad
🙁幾難食 bad
😐普通no good no bad
🙂幾好食good
🤤好食 very good
🤤😇好鬼好食,必試 very very good good