2020-01-17 108 瀏覽
每次去台灣工幹,都會食吓唔同鋪頭嘅牛肉麵,隨便試一檔都好有水準👍🏻👍🏻 但已經有一段時間唔洗去工幹了,好掛住台灣地道嘅牛肉麵呀!台灣人氣食堂六両三係官塘開左分店,聽講尖沙咀排晒長龍,依家開到黎觀塘,都好多人食!好近我公司,可以隨時隨地去食😋呢到主打川味紅燒牛肉麵、麻辣牛肉麵,以牛骨湯文火熬煮,menu寫明唔添加味精,一於叫返兩碗試吓佢😄川味紅燒三寶牛肉麵 ,三寶包括牛腱、牛筋、牛肋條,湯底真的香濃帶川辣,無味精所以都幾足料,牛腱爽、牛筋淋、牛肋彈,麵條都幾彈牙,成碗麵好match!川味紅燒牛肉麵 ,除了餸換了牛肉,其他都同三寶一樣。牛肉很鬆軟,煮得好入味,都好好味😊滷水糖心蛋外面用滷水浸泡,內裡軟滑流心,很有台灣風味。牛肉麵係川味嘅關係,辣得黎帶點惹味,所以點了凍檸樂解辣。阿仔食晒牛肉麵嘅牛肉,然後同我講好辣🤭🤭 所以食唔到碗麵,於是叫左碗滷肉飯俾佢。滷肉飯好多滷汁,甜甜地啱晒佢食,滷肉唔算肥,又好有油香,成碗食晒呀佢🤓六両三嘅裝修都好台灣特色,環境寬躺,好難得可以坐得咁舒服。細心一睇,掛左張poster 與香港人同行,睇黎要多啲懲罰佢至得🤗

川味紅燒三寶牛肉麵

川味紅燒牛肉麵

滷水糖心蛋

滷水糖心蛋外面用滷水浸泡,內裡軟滑流心,很有台灣風味。

凍檸檬可樂

牛肉麵係川味嘅關係,辣得黎帶點惹味,所以點了凍檸樂解辣。

滷肉飯

川味紅燒三寶牛肉麵