2019-08-21 248 瀏覽
可以止止渴嘅日式Cafe 上次去左日本旅行,全程最掛住嘅食物係個度既牛肉同埋係上野公園食既燒蟹棒,因為質素同口感同香港食到既其實真係有好大分別(當然仲有好多野好好食XD)之前晏晝係觀塘游游下,想搵間Cafe坐低食下野抖下,見到有間日式Cafe叫ねずみの王冠喫茶店, 天真無邪既我就咁衝左上去😂所以好明顯係食檸檬啦😥深深不忿見佢咁多人,就即管訂位去試下因乜事晏晝都咁爆場🐰入到去,全間Cafe都係以木做主題🤩仲有好多日本既小擺設做裝飾,最特別既係,原來除左食野,仲有一個角落放左一D日本既小物同化妝品等係度賣☺基本上我夜晚上到去已經滿座咁濟,好在訂左位,今次我當然要食下我一直好掛住既日本美食,就係和牛同埋蟹棒 (死心眼XD)🤣本來都無話抱太大期望,但實在不得不讚下個神戶野菜和牛鍋!!和牛真心焾身,唔會鞋口,佢既口感係同我係日本食既一樣(因為香港好多和牛其實口感都始終同日本有唔同),唯一係我叫個陣有加芝士,我覺得個芝士出黎效果無想像中咁拉絲(可能份量問題)。其他野菜,好新鮮無HEA場😋另外我念念不忘既蟹棒,我叫左蛋黃醬燒松葉蟹棒串,果然無點錯,同上野公園個檔食到既一樣!鮮甜得黎,放入口蟹肉好豐富

另外我念念不忘既蟹棒,我叫左蛋黃醬燒松葉蟹棒串,果然無點錯,同上野公園個檔食到既一樣!鮮甜得黎,放入口蟹肉好豐富,加埋蛋黃醬真係不得了👍

我仲試左佢和牛串,因為過往係唔少日式餐廳食到既,燒到既和牛粒唔多唔少都會有D鞋或者有少少韌,但呢度個和牛串,無令人失望,KEEP住同和牛鍋一樣咁嫩咁JUICY😍

明太子蟹肉炒飯,入面放左唔少明太子同蟹肉,好足料,好好食,不過因為小食太搶眼,炒飯唔小心被比下去,但水準係有既。

另外,叫左富士山特飲,當日好多人都叫,因為個富士山賣相係幾得意,主要係雲呢拿雪糕加梳打水,不過有個問題,個賣相就靚,但係因為雪糕球好硬淨,又好浮(梳打水)🤣我想用匙羹食雪糕係刨唔到個球,要等佢融到咁上下先食得,同埋因為本身梳打水無甜味,個雪糕融左D奶係浮面,夾唔到,呢杯飲品我覺得打卡係OK,但味道就普通🤔

朋友叫左個CAPPUCCINO,佢話D咖啡味好好,好香幾好飲。呢間cafe服務都好好,好有禮貌👍

下面幾句係唔關食物事但都想SHARE下XD

佢地另外有個角落係賣日本精品同化妝品,我見到市面好難買到既老鼠公仔,日本茶葉同埋蜜粉。咁多樣野之中,想話個蜜粉真心好用,我用到而家都發現,個妝係會持久D同埋塊面乾爽D,浮粉都仍膚色均勻,好好用😋😋
神戶野菜牛肉鍋加芝士
蛋黃醬燒松葉蟹棒串,和牛串
明太子蟹肉炒飯
富士山特飲