2024-05-04 110 瀏覽
💁‍♀️ 27/04/2024(Sat), Dinner朋友仔係要見既🥰❤,💁‍♀️為食妙妙難得約埋朋友仔、朋友女一齊聚餐,緊係要搵d大家就腳同地方舒適既地方聚下餐啦!之前一直見 @platocafebistro 評價都幾好~就同朋友選定今晚去聚下舊食個飯嘞❤而💁‍♀️🙍‍♀️🙎‍♂️今晚我地order咗:🔆 至尊二人餐($546)🔆 前菜:西班牙風乾火腿🍖伴哈蜜瓜🍈沙律Parma Ham🍖同哈密瓜🍈永遠都係最佳CP,鹹香油潤嘅parma ham,加埋香甜嘅哈密瓜,再伴少少黑醋食落更多醒胃。🔆 餐湯:番茄忌廉湯🍅🥣忌廉湯打得夠滑,帶點蕃茄🍅嘅味道,酸酸甜甜咁都唔錯。🔆 主菜:法國燒春雞🐔有半隻燒春雞🐔,再加薯條🍟同沙律菜。燒春雞🐔燒得外脆內軟,食落仲好juicy,始終都係春雞嘅關係,所以食落都唔會有嚡口嘅感覺👍。🔆 主菜:西班牙龍蝦海鮮飯🥘都好足料嘅一個飯,有半隻龍蝦🦞、青口、魷魚🦑等海產,龍蝦肉彈牙而且仲有膏添😋;青口煮過後尚算嫩滑;魷魚🦑圈彈牙唔韌,海產嘅鮮味融入意大利飯入面,飯粒飽滿而生熟程度恰當,食落唔會過腍。🔆 甜品:朱古力🍫心太軟配雪糕🍦除咗前菜嘅Parma Ham🍖同哈密瓜🍈係最佳

💁‍♀️ 27/04/2024(Sat), Dinner

而💁‍♀️🙍‍♀️🙎‍♂️今晚我地order咗:

🔆 至尊二人餐($546)

🔆 前菜:西班牙風乾火腿🍖伴哈蜜瓜🍈沙律

🔆 餐湯:番茄忌廉湯🍅🥣
忌廉湯打得夠滑,帶點蕃茄🍅嘅味道,酸酸甜甜咁都唔錯。

🔆 主菜:法國燒春雞🐔

🔆 主菜:西班牙龍蝦海鮮飯🥘

🔆 甜品:朱古力🍫心太軟配雪糕🍦
除咗前菜嘅Parma Ham🍖同哈密瓜🍈係最佳CP,另一對最佳CP就係甜品嘅朱古力🍫心太軟配雪糕🍦。熱情如火嘅流心嘅心太軟碰上冰冷但香甜軟滑嘅雪糕🍦,真係諗唔到可以有咩比佢哋更佳嘅配搭。

🔆 炭燒澳洲肉眼牛扒🥩
肉眼扒🥩我哋要咗7成熟,出來的也都是剛好的熟度,入口軟腍而肉味不算太濃,點少少燒汁可以提昇肉嘅味道。伴碟有焗薯同沙律菜🥗,都唔好錯過。

🔆 薄荷朱古力奶昔
賣相好吸引嘅一杯特飲,奶昔夠厚身,薄荷味清新,好適合夏天嘅一杯特飲。

🔆 熱焙茶鮮奶
面層有拉花嘅一杯熱焙茶鮮奶,奶泡略嫌粗咗少少🤏。

🔆 Hoegaarden

🔆 日式芝士蛋糕🍰
芝士味唔算太濃,入口唔會好甜,食多少少都唔膩。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8/🔟
👉🏻 以地點嚟講都算性價比高

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車方面餐廳附近街邊都有唔少錶位🅿️,等一等應該唔難有位
👉🏻 佐敦站行過嚟都係五至十分鐘左右路程,沿住彌敦道餐中亦有多線巴士途經,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-04-27