2019-03-22 219 瀏覽
難得公司一班人放工後約埋一齊食飯,緊要搵啲好嘢食。同事極力推薦一間由藍帶廚師主理河鮮嘅餐廳,大家都好有興趣,雖然小弟對河鮮冇乜喜好⋯⋯。間餐廳開喺工廠區嘅酒店,環境十分好,因客流唔多,所以應該唔會好似旺區咁有人催你交返張枱出嚟。嗰晚我哋點咗六餸一湯,食完後我又真係想像唔到個味道遠超我想像以外。第一個嚟嘅係個燉湯 - 宮廷御用鮮螺頭燉雞湯。不得了,我明明狀態麻麻,一飲成個精神晒(唔好笑、唔係廣告),個湯燉得好清而味濃,食個螺頭時竟然係鬆軟唔韌,而且佢仲有個椒絲豉油你點,陣陣嘅青椒味留喺口中,正。當然,如果你唔好青椒又另作別論。跟住陸陸續續啲小菜就上枱。千島大蝦球、啫啫西芹魚卜、太子成名脆皮咕嚕肉、蒜子生扣珠江花錦鱔王、特式籠仔梅菜蒸菜遠、銅盤蒸污糟雞。呢點唔似西餐一道食完先下一道,中國人食飯就係鍾意成枱都係餸,熱熱鬧鬧。我喺度將每道菜嘅食後感講一講,同大家分享一下。先講蝦球,好大隻、爽脆、唔韌,伴碟青瓜菠蘿能夠平衡到千島醬嘅heavy 感,高明。咕嚕肉,出奇咁脆口(講明,佢每道餸接近都可以用脆字形容,但每一種脆都係相對嗰種食物本身,而唔係同薯片比,留意!),果然係脆皮咕嚕肉,而且脆嘅不單
我喺度將每道菜嘅食後感講一講,同大家分享一下。先講蝦球,好大隻、爽脆、唔韌,伴碟青瓜菠蘿能夠平衡到千島醬嘅heavy 感,高明。咕嚕肉,出奇咁脆口(講明,佢每道餸接近都可以用脆字形容,但每一種脆都係相對嗰種食物本身,而唔係同薯片比,留意!),果然係脆皮咕嚕肉,而且脆嘅不單係外皮,肉質本身都有另一種脆出現,精彩。到魚卜,一般魚卜係先爽脆內軟身,佢就掉轉,係先軟內脆,問待應呢種係咩魚嘅魚卜,佢話係啜魚卜,難怪咁特別啦。再嚟係鱔王,呢個精彩,又肥又爽又脆,食多兩件已經好漏,但都係會不其然咁夾多件食。嚟緊係污糟雞,好奇怪,晏晝時食海南雞飯時先彈緊佢嘅雞胸搵兩個猛男都扯唔開,夜晚食嘅同樣都係雞胸就可以輕輕一咬都咬得開,真係天與地嘅比較,不愧為得獎菜色。最後係梅菜菜遠,或者係之前嘅太出色、太好味,令到呢一道菜顯得平凡咗。唔係唔好,要做到嘅梅菜嘅甜、菜遠嘅嫩佢都做得好好,再加上用籠仔蒸吸收咗籠嘅香味,非常好👍🏻。
最後大家都食剩咗好多,唔係味道唔好,係因為份量太大,我區區一個胃,隊唔晒。尤其個鱔,太肥,食幾舊已經頂住。
真心推介同老人家一齊嚟食,味道好,又唔會迫,而且我相信呢種味道更係佢哋想重溫嘅味道,因為香港其他地方要食到呢種味嘅餐廳已經唔多喇。
宮廷御用鮮螺頭燉雞湯
千島大蝦球