2022-10-16 135 瀏覽
呢排返工辛苦,喺佐敦見完客收工都成七點半,返屋企食飯太夜,同老婆講聲就自己一個喺佐敦搵食,係app睇吓啦嘅呢間金鶴拉麵以前有留意過多好評,雖然平時自己少食碳水,但見心情唔靚就放肆下,就睇吓網上啲評價堅定流🤔拉麵店開喺離彌敦道都有一段距離嘅細街仔,一個人嘅關係,Walk in 坐bar枱有位, 之後見有人入嚟無book位都冇得食,生意都幾好咁,我坐個位前面有嗰疑似虹吸既擺設未點野就嗌左支手工白啤鬆下先,d花香果香味幾清爽,幾夾我之後食嗰個濃湯拉麵中式啲雞湯我好鍾意飲,但其實拉麵我不嬲麻麻地鍾意雞白湯底,因為唔鍾意日本做雞白湯有種特別嘅so味,但見呢度好似出名雞白湯,就想睇吓會唔會令我改觀,我就嗌咗嗰極濃雞白湯拉麵嗰拉麵比我想像中好,湯底始終有少少我唔鍾意嗰鍾味道但唔強,食落慢慢都係覺得好味嘅,個濃湯底夠濃夠杰,面嘅texture又唔錯(唔識形容唔算彈牙但又唔係好諗)好match佢個湯底,麵同嗰湯算真係做得好好,但碗麵嘅料就麻麻哋啦,碗麵有叉燒同雞胸做料,瘦叉燒似火腿食落似有輕醃制過,雞胸就冇咩味道有啲鞋口,兩味餸唔係難食但真係普通,好彩個湯同嗰面夠好味,咁我都覺得冇咩所謂最緊要其實我嗌多

手工白啤

極濃雞白湯拉麵

炸雞

最緊要其實我嗌多咗個炸雞送麵,用雞胸炸,粉漿唔會好厚身亦唔會好漏,正常嘅好味👍🏼

啤酒同麵食呢啲邪惡嘅肥膩嘢食齊,心情都算係好返啲,呢間拉麵還可以,有機會行開諗唔到食咩可能會翻食,但特登走過黎就應該未必會啦嘅程度
2022-10-11
手工白啤