2014-06-06 1087 瀏覽
昨天約左朋友去屯門UA睇戲,睇8點鐘,本來諗住係戲院對面食烏冬的,朋友話聽說的拉麵還好味,咁我地就去食拉麵啦. 我都唔知原來開了一間拉麵店係呢度添.店子小小的,但係都好有日本FEEL呀,佈置及裝修都有用心思呀. 不用等位, 餐牌好似報紙咁,幾特別呀. 選擇唔係好多,有幾款拉麵,有幾款小食,飲品幾款, 店員先送上兩杯茶, 茶係有少少麥味的,幾GOOD.我見到豬軟骨好似好吸引咁,就叫呢個,朋友食雪印牛油叉燒,本來想另加錢食溏心蛋的,但係原來豬骨湯底已有半隻溏心蛋跟,咁就唔使另外再叫.等左唔係好耐,拉麵熱辣辣送到. 份量適中, 我們跟住拉麵達人的指示去品嘗, 先用鼻聞下碗拉麵,然後飲一啖湯,之後再加特製的芝麻及黑椒,再加了少少蒜蓉,然後可以食拉麵及配料,最後飲晒D湯.拉麵好香,湯底好濃,我的豬軟骨好淋身好入味,好有骨膠源呀,D湯面有一層薄薄的膜的呀. 豬軟骨肥肥地,唔算好大件,有3-4件左右,好好味. 一咬落去即刻可以咬開,入口即刻溶化, 配料有一些蔥絲. 拉麵都彈牙,爽口的, 份量亦很足夠, 溏心蛋好好味,半生熟,蛋黃還是半透明的質感. 朋友話佢個碗雪印牛油,係有一舊牛油係度,撈落D湯度架

拉麵都彈牙,爽口的, 份量亦很足夠, 溏心蛋好好味,半生熟,蛋黃還是半透明的質感. 朋友話佢個碗雪印牛油,係有一舊牛油係度,撈落D湯度架,好香好濃,佢的還有粟米添呀.

價錢合理,服務良好.
雪印牛油叉燒拉麵
豬軟骨拉麵