一早約好朋友去荃灣食野,所以就上左openrice左睇右睇,之後比我發展左呢間拉麵台風!眼見佢有30個哈哈笑,又話係日本師父整既拉麵,真的無理由唔去試下!我去到餐廳都是18:45,但朋友遲到攪到19:35先入到去食,係等候期間服務員都好親切時不時問我和其他客人要不要水,而且介紹拉麵和解釋order程序都好清楚!每個客人都有一張order紙,而師父會因應個人要求煮比客人品嚐,感覺每一碗拉麵都是為每位客人度身訂造似的,未食就已經感覺餐廳老闆很窩心。 在我等候期間不斷見到有人等候,令我十分期待呢一餐!餐廳本身很少,坐的位置唔多幾有廿十張長椅子,但樓底都算高感覺都不大壓迫感,而且老闆想得周到,每個位都有一個小環掛上客人的個人財物,方法簡單又方便!洗手間簡潔而且細心,有handcream棉花棒等物品供人客使用。餐廳的菜單只有四種拉麵,而我同朋友都叫左骨膠原拉麵! 初初覺得骨膠原拉麵沒有湯都差d,不過食左之後覺得無湯反而更加好,因為如果有湯,要食骨膠原咪要飲晒d湯囉,而且我更欣賞佢有檸檬,因為檸檬可以中和拉麵salty 和增加食肉,一碗拉麵真的好大碗,唔係個個都食得晒!骨膠原拉麵的拉麵彈牙又有口
初初覺得骨膠原拉麵沒有湯都差d,不過食左之後覺得無湯反而更加好,因為如果有湯,要食骨膠原咪要飲晒d湯囉,而且我更欣賞佢有檸檬,因為檸檬可以中和拉麵salty 和增加食肉,一碗拉麵真的好大碗,唔係個個都食得晒!骨膠原拉麵的拉麵彈牙又有口感但份量太多、而材料方面生菜生鮮、肉粒有咬感而且入味、骨膠原感覺很油,但用魚粉加檸檬食法黎食,感覺新鮮。
骨膠原拉麵
言而,我最喜愛都是糖心蛋。糖心蛋一食就感覺到d蛋黃流緊出黎,口感一流但沒有什麼特別!
糖心蛋
2013-07-11