2019-08-21 307 瀏覽
元朗餐廳出名性價比高、較清靜,適合想放假清靜頭腦嘅都市人今日慕名而來try try旮旯嘅抹茶甜品,一試便愛上🤩1\抹茶紅豆卷蛋餡料係抹茶醬同紅豆,無cream🥳岩哂我呢啲討厭cream嘅人抹茶味好香濃,唔太甜,突出抹茶嘅甘味👍🏻2\店員好好人比我地雙拼,試哂抹茶味同黃豆粉味😋 葛餅味道清清涼涼的,好解暑(≧▽≦)3\麥糍好煙韌,食落同平時嘅糯米糍差唔多,抹茶味比卷蛋淡,唔太特別。想醫肚都可以試下嘅4\應潮流try咗呢杯極光😂 原來飲品變色係因為加咗檸檬汁。店員呈上飲品再即場落檸檬汁🍋,等我地見到變色過程。如果覺得唔夠酸,可以請店員加重劑量timP.S. 飲管末端好有趣,睇得出老闆對餐廳嘅心思。大家不妨研究下離開元朗前打算買一份抹茶卷蛋回家,可惜已售罄,剩返焙茶味($65)。🥺雖然店員話最好24小時內食用,但我放咗接近兩日先食依然茶味十足👍🏻 我諗新鮮即食必定更正
元朗餐廳出名性價比高、較清靜,適合想放假清靜頭腦嘅都市人

今日慕名而來try try旮旯嘅抹茶甜品,一試便愛上🤩
1\
抹茶紅豆卷蛋
抹茶味好香濃,唔太甜,突出抹茶嘅甘味👍🏻

2\
葛餅