原來麺屋こころ開到嚟沙田喇(⁰▿⁰) 上個禮拜去沙田先知呢度都有分店😂 各位新界朋友唔洗走去灣仔都有得食喇🙆‍♀️每次嚟KOKORO都係必食佢嘅人氣日本撈麵,當然佢哋亦有拉麵、丼飯同小食可以揀💁‍♀️ 今次見到推出咗期間限定Dessert Set,好吸引,一於試試佢💪當日星期日5點嚟到,見到好多遊客幫襯,幾乎滿座,最後等咗唔洗5分鐘就安排到入座✦ 原味東京撈麵 $89呢款係熱食🌞 碗內配料豐富,有生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉,食第一啖時辣勁已經湧上嚟,食多啖就食到來自魚粉嘅鮮味🐟多種配料混合形成濃稠醬汁,味道好濃重!麵條採用小麥麵,有嚼勁嘅粗麵條,係我鐘意嘅麵條質感🍜店員提醒,呢款撈麵可以四食,一食係撈勻食,二食係落黑胡椒、三食就落秘製香醋、四食加白飯🍚我個人最喜歡第三種食法,落咗秘製香醋,減輕辣度,而且撈麵味道更清爽,唔覺膩!✦ Matcha Dessert Set $128KOKORO推出咗兩款新期間限定Dessert Set,分別係蜜瓜set🍈同抹茶set🍵 身爲抹茶愛好者就當然要食抹茶set啦(✿゚▽゚)ノ呢個set有兩杯Matcha Latte、抹茶芝士蛋糕、抹
原來麺屋こころ開到嚟沙田喇(⁰▿⁰)
上個禮拜去沙田先知呢度都有分店😂
各位新界朋友唔洗走去灣仔都有得食喇🙆‍♀️
✦ 原味東京撈麵 $89
✦ Matcha Dessert Set $128
呢個set有兩杯Matcha Latte、抹茶芝士蛋糕、抹茶雪糕同3款丸子,本身一杯Matcha Latte都$38,所以計落叫set真係超值😎
☞ Matcha Latte
濃郁抹茶多了一份牛奶香甜,牛奶順滑有充足乳脂,與抹茶嘅比例恰到好處,抹茶嘅清香無被蓋過咗,飲到最後都仍然飲到抹茶嘅回甘😙
☞ 抹茶芝士蛋糕
上層係芝士蛋糕幼滑質感,底層係軟綿嘅海綿蛋糕,蛋糕整體唔算苦澀,啖啖抹茶幽香而不澀!加上甜蜜紅豆蓉,簡直絕配🫘
☞ 抹茶雪糕
食過好多抹茶雪糕都係奶味較重,呢款抹茶雪糕茶味突出🍃 抹茶濃厚甘醇,茶香悠長!雪糕軟滑,不過雪糕融得快,唔好影太耐要盡快食!
☞ 丸子
有白玉丸子、抹茶丸子同艾草丸子,可以配紅豆蓉或者點蜜糖食🍯 艾草丸子軟糯,內餡有紅豆蓉,唔會過甜,與艾草味道匹配!白玉丸子及抹茶丸子體積較細,口感則較煙韌~

💬 總結
Dessert Set有質素,抹茶控可以一試!過嚟食個tea (❛◡❛✿) 撈麵一如以往水準穩定!
下午茶