2019-01-17 196 瀏覽
Via Tokyo 好耐之前食過第一次 ,久久都忘記不了佢濃郁既抹茶味 ,於是趁今日早收工 ,決定特登過海再去encore!八點鐘同朋友到達,好彩未有太多人,馬上就可以入座。格局同我之前去既一樣,完全未有因歷史而變得舊舊的,臨近新年仲有新年裝飾!我地揀左生果抹茶雪糕白玉餡蜜、Cremia 迷你新地、抹茶卷、熱朱古力及煎茶。原來更有期間限定的烏龍茶口味,而且焙茶及芝麻口味更由之前只有期間限定改成而家regular ,滿足既係焙茶控又係芝麻控既我。落完order後坐低不久,已經有店員為我地遞上第一道甜品🍮 Cremia 迷你新地~Cremia 係日本好出名既雪糕品種,勝在牛奶味特濃特滑,之前為左特登試而去尖沙咀聲稱有Cremia的某零食店,可惜令我大為失望🙍🏻‍♂️雖濃但唔滑;又去過太古食另一店,都ok 但未到我之前日本食般香濃。而今次就係食過最好既一間,牛奶味同濃滑度同上次日本一模一樣,終於係香港搵到替代品了,而店內更有搭配朱古力醬或焦糖醬,本人極力建議朱古力醬!令口味昇華不少第二道甜品為生果抹茶雪糕白玉餡蜜,抹茶雪糕同以前味道一樣,甘而不苦,甜而不膩岩岩好,驚喜嘅係下面原來仲有寒天,可以

Cremia  迷你新地

第二道甜品為生果抹茶雪糕白玉餡蜜,抹茶雪糕同以前味道一樣,甘而不苦,甜而不膩岩岩好,驚喜嘅係下面原來仲有寒天,可以搭配雪糕一齊食。紅豆餡蜜都非常多,連埋雪糕一齊食都perfect match!

生果抹茶雪糕白玉餡蜜

食到咁上下,店員就上咗煎茶,清清地,非常消滯,冬天飲咁暖入心。

煎茶

朋友嘅熱朱古力,雖然我冇飲,佢都讚朱古力味濃。

熱朱古力

之後抹茶卷,mousse 打發到好細滑 我連埋抹茶雪糕一齊食

抹茶卷

今次食完終於過足抹茶癮,約九點臨走時店內開始爆場,下一次一定會試芝麻、焙茶同烏龍茶!
2019-01-16
Cremia  迷你新地