2020-10-11 1191 瀏覽
好耐冇食韓燒,朋友喺北角返工,話附近開左間韓燒店見幾多人幫趁,而且佢地有set幾豐富抵食話想試下,反正好耐冇食就黎試下。店面都幾大,直入轉右仲有大把位,全部係四人卡座,坐得舒服亦唔怕隔離枱太近。濟洲燒肉食堂除左散叫亦有套餐,分別係二至三人份嘅黑毛豬五花肉套餐($588)同五至六人份嘅濟州燒肉套餐($726),由於我地得三個人就叫左前者。黑毛豬五花肉套餐包左五款唔同嘅肉、大八爪魚鬚同排骨湯,都幾豐富,兩三個人食一定夠飽。點菜後先黎四小碟,全部可以免費refill,有泡菜、江魚仔、蒟蒻同車厘茄,其中我最鍾意車厘茄,加左少少糖醃漬過,甜甜地好清新。爐邊蛋同粟米芝士一樣可以免費refill,refill時我地仲叫侍應喺爐邊蛋入面加泡菜,多左爽口感仲好食。沙律同生菜雖然唔係免費refill,但菜量都好足夠,沙律入面加左好多胡麻醬,酸酸地好開胃。每人有一份三式醬料,分別係韓式辣醬、鹽同燒汁,不過套餐入面大部份嘅肉都已經醃左,所以好多時都唔洗再蘸醬。左邊係醬油食堂黑毛豬五花肉,右邊係醬油梅花肉,中間係大八爪魚鬚,兩款肉都因為加左醬油,所以食落甜甜地,加上肥瘦適中,就咁燒已經好好食。八爪魚鬚好粗好大條

點菜後先黎四小碟,全部可以免費refill,有泡菜、江魚仔蒟蒻同車厘茄,其中我最鍾意車厘茄,加左少少糖醃漬過,甜甜地好清新。
前菜四小碟
沙律
生菜
八爪魚鬚好粗好大條,食落好有咬口唔會太硬,不過建議燒到咁上下剪到一口一粒,方便食。
醬油食堂黑毛豬五花肉/大八爪魚鬚/醬油梅花肉
醬油梅花肉

醬油食堂黑毛豬五花肉

我幾欣賞佢爐邊有個突出嘅位可以放肉嘅設計,燒熟左又未食可以放喺度熱住佢先,鐵網有可以滴咁啲油。

醬油食堂黑毛豬五花肉
壺漬牛肋骨 - 牛肋骨好長大大塊,同樣已經用醬油醃過,唔洗蘸醬都好食,肉質軟嫩,燒到七成熟啱啱好。
壺漬牛肋骨

壺漬牛肋骨 & 大八爪魚鬚
左邊係梅花肉上蓋,右邊係濟州黑毛豬五花肉,兩款肉都冇調味,所以食時可以蘸燒汁或韓式辣醬食。梅花肉上蓋食落冇梅花肉咁肥,所以冇咁腍同但肉味就濃啲。五花肉好厚身,燒得比較耐,建議燒到七成熟可以用較剪剪成條狀,方便食之餘亦快啲燒熟。五花肉比較瘦,肉質比較鞋,如果肥啲會好食啲。
梅花肉上蓋 & 濟州黑毛豬五花肉
濟州黑毛豬五花肉

薯仔排骨滑 - 排骨湯熱辣辣,雖然佢橙紅色,不過其實係大醬味,唔辣嘅,入面有大大舊排骨,仲有好多薯仔同菜,都幾足料。
薯仔排骨滑

總結,套餐份量好足,本身已經有五款唔同肉,就算人少都可以試多幾款,前菜四小碟同爐邊蛋全部可以免費refill,所以三個人食都好夠飽,卡位坐得舒服又唔迫,重點抽氣做得唔錯,食完都唔會好大油煙味。
前菜四小碟
沙律