餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

🍻 啤酒🐷食評 🍖 ‖ 魚一壽司 ‖ #beerpig元朗 #beerpig日本菜 #Beerpig良心小店 💁🏻‍♀️ 抵食高質午市💛元朗日式餐廳💁🏻‍♂️好耐之前經朋友推介知道有呢間日式餐廳,食過第一次之後就好似食上癮咁😋咁岩琴日同豬生去開大棠睇楓葉🍁行完就順便帶佢黎呢間💛 #良心小店 平時呢間成日都好多人排隊,今次2點幾黎食終於唔洗等咁耐😌前排仲裝修完,座位闊落左好多,坐得舒服左,乾淨衛生都改善左好多,整體餐飲體驗都比以前更加好!✨大家有興趣就save低呢個post,同埋記住book左位先呀!✨—#🍻🍖 質素:🍽午市定食會跟餐送|沙律·三文魚湯·熱茶|🍲三文魚湯|跟餐附送日式餐廳前菜黎講終於唔再係咸到似食緊鹽既麵豉湯,今次呢間係用三文魚湯做前菜,真係值得一飲再飲😍三文魚肉好足料,湯既表面都充滿左魚油,飲落都好香魚油味好清甜,完全冇死咸既味道😋每次小編黎食都一定要飲呢個湯✨評分:8.5 / 10 分 🍱京蔥拖羅蓉丼|$58小編點左個丼飯拖羅蓉既份量都幾多,顏色偏粉嫩,望落幾新鮮,食落口感柔軟,略帶少少少少🤏🏻魚筋,不過都有種入口即溶既感受😌而飯底係壽司飯底,醋味濃度岩岩好,唔會過濃

💁🏻‍♀️ 抵食高質午市💛元朗日式餐廳💁🏻‍♂️

#🍻🍖 質素:

🍽午市定食會跟餐送|沙律·三文魚湯·熱茶|

🍲三文魚湯|跟餐附送
✨評分:8.5 / 10 分

🍱京蔥拖羅蓉丼|$58
小編點左個丼飯
拖羅蓉既份量都幾多,顏色偏粉嫩,望落幾新鮮,食落口感柔軟,略帶少少少少🤏🏻魚筋,不過都有種入口即溶既感受😌而飯底係壽司飯底,醋味濃度岩岩好,唔會過濃,仲可以調下味。呢個價位同質素成正比,都幾抵食!
✨評分:8 / 10 分

🍲和風肥牛鍋定食|$58
而豬生點左個鍋物定食
小編率先偷飲左一啖湯,味道都幾清甜,不過豬生撈飯食個陣就覺得味道唔夠濃郁,而牛肉肉質都算嫩,不過就太多筋,影響左整體口感,鍋既底部絕大部份都係菜黎🤔仲有半件豆腐,一小注金菇,小編覺得配菜款式可以多啲,感覺冇咁單調
✨評分:7 / 10 分

🍣魚一焦糖鵝肝壽司|$38/件
原本都幾期待件鵝肝壽司,一黎到小編忍唔住講左句:呢件係鵝肝?因為都真係幾薄下😂同平時見到既鵝肝好唔一樣,至於味道方面,豬生覺得焦糖太甜,同時搶走左鵝肝既味道,享受唔到鵝肝個陣油脂香
✨評分:6.5 / 10 分

🐷整體評分:

小總結:個人覺得呢間日式餐廳既魚生同刺身丼既質素幾高質,價錢比較平啲,性價比都幾高架🤤

🍻🍖:🍻🍻🍻🍺🥃 7.5 / 10 分
環境 :🍻🍻🍻🍻 8 / 10 分