2024-02-26 144 瀏覽
好似飛咗去越南嘅下午茶☕️✈️🇻🇳元宵節同朋友去黃大仙廟市集附近玩,之後我哋就揀咗間餐廳🍴坐低慢慢傾下計聚下舊。啱啱好,我哋去嘅時候係下午茶時間,可以加錢換小食同埋飲品。北寧香茅雞翼湯河 $45 (我哋揀咗金邊粉)始終都係有少少凍嘅天氣,所以食一啲有湯嘅嘢都幾好。香茅雞翼有三件,煎得好惹味!老街香茅豬頸肉飯 $48豬頸肉薄薄地,有燒烤嘅感覺。比想像中嘅口感柔軟。整體嘅呢度菜式都幾好食。佢跟餐餸一碗冬瓜湯,趁熱飲!下午茶升級優惠,我哋每個餐,分別都加配一份小食。牛肉青木瓜沙律 $28青木瓜酸酸甜甜,連埋啲牛肉好好食!西貢扎肉蒸粉包(半份) $18推薦呢一個小食,外層有少少粉果嘅感覺,成個扎肉基本上一口就已經可以品嚐,啖啖扎肉嘅滋味,令我想起去越南旅行嘅回憶!朋友叫咗個椰青 $28因為佢話想食得健康啲,見佢不停咁樣喺度不椰子肉,又話啲嘢椰子汁好新鮮!越式滴漏咖啡 ☕️ $18 (熱)我就揀咗越南咖啡,上邊有一個滴漏器皿,加上沸騰嘅熱水,就會見到一滴滴嘅黑色咖啡,慢慢由上面嘅器皿滴落去已經放咗牛奶嘅玻璃杯入面。慢慢一路食嘢一路等呢個咖啡自己沖好!沖完之後就移開上面嘅滴漏器皿,用匙羹🥄慢慢攪拌,令到
好似飛咗去越南嘅下午茶☕️✈️🇻🇳

啱啱好,我哋去嘅時候係下午茶時間,可以加錢換小食同埋飲品。

北寧香茅雞翼湯河 $45 (我哋揀咗金邊粉)
北寧香茅雞翼湯河

老街香茅豬頸肉飯 $48
老街香茅豬頸肉飯

下午茶升級優惠,我哋每個餐,分別都加配一份小食。

牛肉青木瓜沙律 $28
青木瓜酸酸甜甜,連埋啲牛肉好好食!
牛肉青木瓜沙律

西貢扎肉蒸粉包(半份) $18
西貢扎肉蒸粉包(半份)

朋友叫咗個椰青 $28
椰青

越式滴漏咖啡 ☕️ $18 (熱)
我就揀咗越南咖啡,上邊有一個滴漏器皿,加上沸騰嘅熱水,就會見到一滴滴嘅黑色咖啡,慢慢由上面嘅器皿滴落去已經放咗牛奶嘅玻璃杯入面。慢慢一路食嘢一路等呢個咖啡自己沖好!沖完之後就移開上面嘅滴漏器皿,用匙羹🥄慢慢攪拌,令到黑咖啡同埋牛奶混合為一。有少少美式咖啡嘅感覺,牛奶味比較淡,咖啡味香濃!
越式滴漏咖啡

我哋係窗口嘅位置,光線十足。空間感都唔錯。

職員態度友善,上菜都算快嘅!

下午茶
北寧香茅雞翼湯河
老街香茅豬頸肉飯
牛肉青木瓜沙律
椰青
越式滴漏咖啡
  • 西貢扎肉蒸粉包(半份)