2022-09-16 211 瀏覽
香港有好多烤肉放題店,熊本算係比較經濟嘅一間,最平$298/人已經可以任食多款烤肉,就算想食好少少加多$38已經可以任食埋澳洲和牛,比好多烤肉放題店抵食,所以都幾多人幫趁。我地平日18:30到達,當時店內都只有一兩枱食客,不過七點打後已經開始多人,7:30pm直頭見有人排隊等位,所以如果walkin建議最好可以7點前入座。座位都好闊落,就算點左好多野食都唔怕冇位放。抽風系統做我唔錯,唔會好大油煙味。野飲唔算太多選擇,不過汽水、果汁、果茶同涼茶都有啲。一坐低,當然每人拎罐野飲先,雪得夠凍,因為環保問題,店內就冇供飲管。烤肉大部份都係冇調味,不過用枱上面嗰幾款調味料都已經好足夠,我特別鍾意調味碟最右邊嘅燒肉汁,佢唔會太鹹帶仲少少甜味。哩度最基本嘅精選熊本放題$298/位,見加$38/位就可以任食埋三款唔同嘅澳洲和牛同一款鹿兒島日本豚肉,所以我地都top up左。每張枱都有一部平板電腦可以落單,數量都係件上,落左單之後,食物都好快送到,冇漏單或者份量出錯嘅問題。如果有top up到澳洲和牛放題,侍應會每款澳洲和牛先黎一轉先,所以喺第一轉落單時可以點其他野食先,食過邊款啱食再encore都未遲

野飲唔算太多選擇,不過汽水、果汁、果茶同涼茶都有啲。

如果有top up到澳洲和牛放題侍應會每款澳洲和牛先黎一轉先,所以喺第一轉落單時可以點其他野食先,食過邊款啱食再encore都未遲。四款肉裡面我最鍾意封門柳,佢脂肪比較平均,肉質亦特別軟嫩。

和牛肩胛
和牛封門柳
和牛板腱
鹿兒島日本豚
澳洲和牛
其他肉重點揀左啲黎試,質素都唔差,只要留意住火喉唔好燒太耐,都唔會太韌太鞋,按個人喜蘸適量調味料已經好食。其中我特別鍾意地獄豚頸肉,佢其實只有小辣程度,辣辣地幾惹味又唔會辣得太辛苦。煙肉車厘茄卷都唔錯,番茄嘅微酸令煙肉冇咁滯,食多兩串都唔覺。
薄切牛小排
雞腎
地獄豚頸肉
煙肉車厘茄卷
雞腎、地獄豚頸肉、煙肉車厘茄卷
大蝦 - 大蝦唔太大隻,不過以哩個價位有蝦食都收貨。
大蝦
清酒煮蜆 - 一客份量都夠兩個人食,蜆肉冇沙亦唔會太細隻。
清酒煮蜆
茄子田樂燒 - 茄子已經燒好左可以即食,醬汁濃郁唔會過鹹,都幾好食。
茄子田樂燒
烤肉食得多好快滯,點都要食返啲菜。值得一讚係哩度嘅蔬菜都有預先洗過仲係濕源地,所以燒嘅時候都唔洗特別幫佢補水,易燒好多。甜薯香甜,菠蘿冇渣,我都encore左。
冬菇
粟米
日本甜薯
菠蘿
蔬菜

胡麻豆腐沙律 - 沙律有三款揀,豆腐幾滑,胡麻醬落得足,酸酸地幾開胃。
胡麻豆腐沙律
脆皮香蕉 - 炸皮香脆唔會太厚,中間香蕉餡香甜軟糯,食落仲係暖嘅,幾好食。

章魚小丸子 - 同樣唔會太厚粉,不過如果多啲醬更好。
脆皮香蕉 & 章魚小丸子
棉花糖 - 好驚喜見倒有棉花糖,平時棉花糖一買要買一大包,燒野食永遠食唔晒,出面餐廳食個燒棉花糖甜品都幾十蚊,哩度有得食啱晒。
棉花糖
就咁手拎住放近爐上面唔洗掂倒網,燒一陣棉花糖已經發脹,志在食兩串過下口癮。
棉花糖

甜品雖然冇雪糕,都有三款揀。特別鍾意布朗尼同泡芙,前者唔會太硬朱味都濃,後者非常鬆軟,可以食倒好多個。
朱古力布朗尼

朱古力班戟

雲呢拿泡芙
朱古力布朗尼、朱古力班戟、雲呢拿泡芙
雪米糍 - 埋單時原來每人會送一粒雪米糍,雪得夠凍,不過皮就略嫌厚左少少。
雪米糍
總結,以烤肉放題黎講算平,雖然烤肉質素唔算好高,但都可以接受,選擇亦唔會太少,有肉有菜有海鮮有甜品有野飲,平平地想同朋友食個烤肉放題都係唔錯嘅選擇。
澳洲和牛
薄切牛小排、厚切牛舌、牛側腹橫肌