2023-09-28 36 瀏覽
今次係堅食完忍唔住即刻要寫食評!無諗過咁好食同咁抵食🥰OpenRice 訂枱仲要再有折!唔係誇張,香港食過咁多次omakase,都唔會好似今次咁覺得咁抵食!佢最有誠意個位係每一道菜所用嘅食材除左新鮮,仲要有不同調味,令你食每一啖都有驚喜!前菜 3小碟,好清新開胃-木耳菇配紹菜 加芝麻提升香味-蟹肉 配秋葵同香醋水雲-日本蝦夷鮑魚以昆布慢煮2.5-3小時 入味彈牙食完前菜,師傅就好有耐性咁介紹今日主菜,Leon師傅細心,經驗豐富,一絲不苟亦有一種令人安心嘅感覺😌先上刺身,深海大池魚薄切同厚切兩種切法,薄切配淡淡紫蘇鹽,厚切就包住日本京丸蘭蔥,味道十分特別。再黎到貝類,新鮮活北寄貝及帆立貝刺身,食落有柚子香 ,非常之夾,配埋雞冠草,非常爽口,而且含豐富膠原蛋白,十分養顏。繼續去返刺身,日本間八(Kanpachi)被認為是最高級壽司食材中的前三名之一,魚腩部位非常肥美,簡單柚子胡椒,配自家三星漬炙燒一下,魚油香滲出晒黎🤭先黎赤身吞拿魚以醬油漬醃製並配山葵莖,再黎到拖羅,其實本身都好怕食太油,平時都唔太好拖羅,但今次真係大開眼界,用最矜貴嘅大多部份經過深度煙燻,配日式野菜同櫻花蝦,減輕拖羅嘅油

前菜 3小碟,好清新開胃
-木耳菇配紹菜 加芝麻提升香味
-蟹肉 配秋葵同香醋水雲
-日本蝦夷鮑魚以昆布慢煮2.5-3小時 入味彈牙

先黎赤身吞拿魚以醬油漬醃製並配山葵莖,再黎到拖羅,其實本身都好怕食太油,平時都唔太好拖羅,但今次真係大開眼界,用最矜貴嘅大多部份經過深度煙燻,配日式野菜同櫻花蝦,減輕拖羅嘅油膩,帶出香味並提升到另一個層次。

和食係鹽燒鯖魚,個擺盤真係滿滿嘅儀式感,係日本嘅味道🥰

🍣 手握壽司真係好期待😌
選用精米45% 夢美人米,配自家調製醋,所製成嘅米飯唔會蓋過魚本身鮮味,而家唔洗點醬油都好食🤭

真鯛壽司- 天然真鯛真係非常鮮味,肉質緊實漿口

活赤貝- 非常鮮甜爽脆

日本伊佐木壽司- 第一次食,香港比較少見,魚味濃同埋肉質有彈性

日本北海道牡丹蝦- 食開都知牡丹蝦絕對係蝦刺身王者!加少許竹炭鹽,更添層次

最後兩款野生魚- 地金目鯛同銀雪魚bb,油脂豐潤,醋麵豉及紫蘇減輕油膩感

去到呢度已經飽左9成,以為唔再有驚喜,一黎兩道海膽,師傅即場開北海道小川馬糞海膽,然後好似唔使錢咁起勢咁畢,同場仲試埋剛開季嘅白海膽配秘製蝦夷鮑魚,最後以舞茸鰹魚湯底作結😌