2024-03-12 562 瀏覽
兩口子放咗工喺觀塘揾食,季後風襲港🌀🌬️,今晚凍凍地好想打邊邊,但係兩個人又唔想食放題咁Heavy同消費貴🙈,即刻上openrice search下有咩一人火鍋好🔥🍲,發現呢間平時lunch食台灣麵大排長龍嘅六兩三有得食一人火鍋,仲要價錢好似幾平😝,就決定一於試下佢😅佢有台灣麵套餐同火鍋套餐,最後我地各人叫咗個一人火鍋套餐食:我就叫咗:蔬菜養生鍋套餐 $128🌽🍅🥬🍠🥦我配鹿兒島豚梅肉🍖, 冬粉 & 飲珍珠奶綠🧋鹿兒島豚梅肉🍖上台賣相已經唔錯,日本豚肉出名肉質柔軟而無豬臊味,果然係唔錯,食落鬆軟,入口軟腍帶彈性,夠香!而每個餐除咗主菜肉類外,每份都包咗一兜台灣丸同蔬菜🥬🥦🌽🧅,丸類包括咗:燕餃、薑母鴨丸、鱈魚丸、貢丸、花枝丸, 而菜類都有唐生菜同高麗菜,菜夠新鮮同份量都夠多,呢兜嘢都可以食飽我。另外我同老公都好鍾意食嗰隻燕餃,口感脆嫩滑順,好食!而原來台灣嘅冬粉即係我地叫咗粉絲,真係失禮晒😅😝另珍珠奶綠可以選擇去冰走甜, 啱晒我呢d減醣人士🥰😋😝另我老公就揀咗 牛骨沙茶鍋套餐🍲 $128配美國Prime牛頸脊 & 王子麵🍜 & 珍珠奶茶🧋Prime牛頸脊🐮🥩唔冼多講一定有質量保證,上抬

我就叫咗:蔬菜養生鍋套餐 $128🌽🍅🥬🍠🥦
我配鹿兒島豚梅肉🍖, 冬粉 & 飲珍珠奶綠🧋
另珍珠奶綠可以選擇去冰走甜, 啱晒我呢d減醣人士🥰😋😝

另我老公就揀咗 牛骨沙茶鍋套餐🍲 $128
配美國Prime牛頸脊 & 王子麵🍜 & 珍珠奶茶🧋
Prime牛頸脊🐮🥩唔冼多講一定有質量保證,上抬果然好靚,牛嘅油花適量,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁,Prime牛頸脊🐮🥩真係好適合打邊邊,平時自己都有上網訂1KG Prime牛頸脊返屋企切件分幾餐食,正!
我老公仲額外加咗碟澳洲M7和牛後腿肉眼 🐮🥩($69)試下,估唔到呢個價錢但肉質又唔錯,仲大大塊,份量勁多😅😅,食到我地要放棄個冬粉先清得晒🙈🙈。

另外,牛骨沙茶湯底要讚一讚👍🏻👍🏻,夠晒濃味,所有嘢落完後食都好入味,最後加埋個王子麵,變成自制嘅沙茶牛肉公仔麵咁,真係不得了🎉🎉🎉

總括嚟講,呢間即慶打邊邊嘅台灣餐廳性價比都算高,而餐廳環境唔錯,枱與枱好有距離,仲有一d簾幕相隔住,唔冼同隔籬枱一齊打邊爐咁,坐得舒適,以百零蚊一個人嚟講,有質素又唔冼好似去咗連鎖快餐店食一人火鍋咁擠迫,而食材新鮮,我會得閒放工再嚟食💪🏻💪🏻😋😋🫰🏻🫶🏻
鹿兒島豚梅肉🍖
蔬菜養生鍋套餐